Trump weigert onder ede te getuigen over opstand

Donald Trump weigert onder ede te getuigen in het proces waarin de Amerikaanse Senaat gaat oordelen over de vraag of de voormalige president schuldig is aan het aanzetten tot een opstand.

ANP
Donald Trump. Beeld REUTERS
Donald Trump.Beeld REUTERS

Zijn advocaten David Schoen en Bruce Castor schrijven dat in reactie op een officieel verzoek van de Democratische aanklagers in het Huis van Afgevaardigden.

De zogenoemde impeachmentmanagers van het Huis gaven Trump in een brief de mogelijkheid de getuigenis maandag al af te leggen, een dag voor het begin van het proces. De getuigenis inclusief kruisverhoor zou uiterlijk volgende week donderdag moeten worden plaatsvinden, schrijft Jamie Raskin, die als hoofd van het aanklagersteam fungeert.

Als Trump weigert, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de beoordeling van zijn daden, of het gebrek daaraan, rond de bestorming van het parlement in Washington op 6 januari, aldus Raskin.

De raadslieden van Trump spreken van een ‘pr-stunt’. Zij stellen dat de oproep om te komen getuigen aantoont dat er geen bewijzen zijn tegen Trump, die nu ‘een burger’ is. Het gebruik van de grondwet voor het impeachmentproces ‘is veel te belangrijk om spelletjes proberen te spelen’, aldus de advocaten.

De Democraten in het parlement stellen dat Trump in een toespraak zijn aanhangers heeft opgehitst om in opstand te komen. Raskin schrijft dat er overweldigend bewijs is dat Trump ongrondwettelijk heeft gehandeld. De oud-president had dat in een eerder verweer weersproken, maar volgens Raskin heeft hij daarbij allerlei feitelijke beweringen terzijde geschoven.

Senatoren van zowel Democratische als Republikeinse huize willen het impeachmentproces kort houden. De kans dat Trump schuldig wordt bevonden wordt klein geacht, omdat daarvoor naar verwachting onvoldoende steun is onder Republikeinse senatoren.

Meer over