Nieuws

Trump: ‘VS bereid importheffingen olie in te voeren’

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid importheffingen op ruwe olie of andere maatregelen in te voeren indien dat nodig is om de energiesector in zijn land te beschermen. Dat zei hij zaterdag op een persconferentie.

Het Parool
De Amerikaanse president Donald Trump zaterdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Beeld Getty Images
De Amerikaanse president Donald Trump zaterdag tijdens een persconferentie in het Witte Huis.Beeld Getty Images

“Als ik heffingen moet invoeren voor olie die van buitenaf komt, of als ik iets moet doen om tienduizenden energiewerkers te beschermen, en onze grote bedrijven die al deze banen produceren, dan zal ik doen wat ik moet doen,” aldus Trump.

De olieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gedaald. Door de coronapandemie is de vraag naar olie sterk afgenomen. De Opec, de organisatie voor olie-exporterende landen, probeert sinds oprichting in 1960 de productie te reguleren om controle over de olieprijs te houden. Dat doet de organisatie door twee keer per jaar te vergaderen. Tijdens de bijeenkomsten worden voor alle leden productiequota vastgelegd.

Opec-lid Saoedi-Arabië en Rusland, dat voorheen samen met het kartel optrok, verergerden de crash door hun openlijke ruzie over productiebeperkingen. Als wraakactie overspoelden ze de markt met goedkope olie.

De Opec en zijn bondgenoten gaan waarschijnlijk op 8 of 9 april om de tafel om de situatie te bespreken. Een videovergadering die maandag zou plaatsvinden, is uitgesteld om partijen meer tijd te geven voor onderhandelingen. Tussen Rusland en Saoedi-Arabië klonken dit weekend weer harde woorden over wie verantwoordelijk was voor het starten van de ruzie. Volgens een vertegenwoordiger van het kartel was dat een extra reden om de vergadering uit te stellen.

Meer over