Plus

Trump voert privéstrijd tegen China op G7

In zijn opstelling tegenover China kreeg Donald Trump op de G7-top in Frankrijk niet veel bijval. En dan kwam ook nog eens een Iraanse minister langs.

Bas den Hond
Boris Johnson in gesprek met Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Beeld EPA
Boris Johnson in gesprek met Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.Beeld EPA

Even leek het gisteren of Donald Trump spijt had van de extra heffingen die hij nog maar net had afgekondigd op import uit China. “Ik ben er nog eens over aan het nadenken,” zei hij tijdens de G7-top in de Franse badplaats Biarritz. Het ging als groot nieuws de wereld over. Maar een halve dag later kwam zijn voorlichter met correctie: de pers had het verkeerd begrepen, Trump had juist spijt dat hij China niet nog harder had aangepakt.

Daarmee lijken de VS alsnog op ramkoers te liggen in het handelsconflict met China. Nadat China vrijdag invoerrechten verhoogde tot 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten, sloeg Trump in een aantal woedende tweets terug. Invoerrechten van 10 en 25 procent die de VS voor september en oktober hadden aangekondigd over in totaal 550 miljard dollar, zullen worden verhoogd naar 15 en 30 procent.

De escalatie van de handelsoorlog levert Trump veel kritiek op van het Amerikaanse bedrijfsleven, dat hij juist zegt te willen steunen. Volgens een rapport van het Begrotingsbureau van het Congres zal een voortgezette handelsoorlog het gemiddelde Amerikaanse gezin meer dan 500 dollar per jaar kosten, en een half procent economische groei schelen. Trump heeft lang volgehouden dat het China is dat de invoerrechten betaalt, maar die lijn lijkt nu verlaten.

Schaapachtig geluid

In zijn strijd tegen China stond de VS in Biarritz alleen. Trumps economische adviseur Larry Kudlow zei gisteren tegen nieuwszender CNN dat Trump binnenskamers volledig steun kreeg voor zijn standpunt dat China geen eerlijke handelspolitiek voert. Maar hij kon niet wegpoetsen dat de Britse premier Boris Johnson de president voor de tv-camera’s had tegengesproken. Johnson lijkt in zijn manier van politiek bedrijven op Trump en heeft met het oog op een onzacht vertrek van zijn land uit de EU een handelsverdrag met de VS keihard nodig, dus hij bracht het zo omfloerst mogelijk: “Ik wil een miniem, schaapachtig geluid laten horen over de handelsoorlog: wij zijn in het algemeen voor handelsvrede.”

Kernenergie

Allerminst subtiel was de zet van de Franse gastheer van de G7-top, president Emmanuel Macron. Hij verwelkomde voor alle andere gasten onverwacht de minister van buitenlandse zaken van Iran in Biarritz. Minister Mohammad Zarif landde kort nadat de zes andere staatshoofden en regeringsleiders op de hoogte waren gebracht.

Iran was aan de orde gekomen op de top en volgens de Fransen zou zaterdagavond tijdens het diner zijn afgesproken dat Macron namens de G7 met de Iraniërs zou mogen spreken over de problemen rond het kernenergieprogramma van het land.

De VS hebben zich teruggetrokken uit een akkoord dat moet voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt. De EU, China en Rusland willen het akkoord in leven houden. Na een ‘goed’ gesprek van een half uur met Macron vertrok Zarif weer. Trump sprak later tegen dat Macron voor de hele G7 zou mogen spreken.

Johnson: uitstapkosten 10 miljard euro

Bij de G7 zei de Britse premier Boris Johnson dat zijn land helemaal niet verplicht is om alle vertrekkosten te betalen aan de Europese Unie als er op 31 oktober geen akkoord komt tussen Londen en Brussel over de brexit. Johnson zei dat gisteren tegen de Britse zender Sky News, na afloop van een vergadering met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Het VK is financiële verplichtingen aangegaan tijdens het lidmaatschap van de EU en Londen is op grond daarvan verplicht bij een brexit ‘uitstapkosten’ betalen van naar schatting 42 miljard euro. Maar als het aan Johnson ligt, betaalt zijn land bij een no-deal slechts een deel, circa 10 miljard euro.

Een deal tussen het VK en de EU lijkt ook na de top niet dichterbij te zijn gekomen, ondanks dat beide leiders andermaal beklemtoonden tegen een no-deal te zijn. Nog altijd is een van de belangrijkste bronnen van de onenigheid de zogenaamde backstop tussen Noord-Ierland en Ierland.

Meer over