Trump stapt naar rechter om vrijgave documenten te voorkomen

Donald Trump is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat gegevens van het Witte Huis over de bestorming van het Capitool, op 6 januari van dit jaar, worden overgedragen aan een onderzoekscommissie.

Het Parool
De bestorming van het Capitool op 6 januari van dit jaar. Beeld Reuters
De bestorming van het Capitool op 6 januari van dit jaar.Beeld Reuters

De voormalige president, tegen wie een afzettingsprocedure werd gehouden omdat hij aanhangers tot de bestorming zou hebben aangezet, stelt dat hij het privilege heeft gevoelige documenten geheim te houden.

Trump is verder van mening dat zijn voormalige adviseurs niet zouden hoeven te getuigen over zijn rol tijdens de gebeurtenissen op die dag. Onder anderen voormalig stafchef Mark Meadows en oud-adviseur Steve Bannon zijn opgeroepen om uitleg te geven, maar zij hebben tot nu toe geweigerd te verschijnen.

Juridische experts zijn verdeeld over de vraag of dit presidentiële privilege wel van toepassing is op een voormalig president en tot nu toe heeft nog geen enkele rechtbank hierover een oordeel geveld.

Er is een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden ingesteld om de rol te evalueren die Trump heeft gespeeld bij de aanval op het parlementsgebouw in Washington. President Joe Biden gaf eerder deze maand toestemming om aan deze commissie documenten vrij te geven.

Illegaal

‘Het verzoek van de commissie is een ergerlijke, illegale poging om te hengelen naar informatie. Dit wordt openlijk gesteund door Biden en is bedoeld om president Trump en zijn regering ongrondwettelijk te onderzoeken,’ staat in stukken die zijn ingediend bij een rechtbank in Washington.

Trump wil met de rechtszaak afdwingen dat de rechter elk verzoek om informatie van de onderzoekscommissie ongeldig verklaart en hoopt hiermee te voorkomen dat het Nationale Archief de gevraagde documenten overdraagt.

Meer over