PlusAnalyse

Trump speelt in op angstgevoelens om witte stemmers te lokken

Trump verlaat het Witte Huis. De president is op oorlogspad met Joe Biden, die volgens hem ‘de Amerikaanse droom komt slopen’. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Trump verlaat het Witte Huis. De president is op oorlogspad met Joe Biden, die volgens hem ‘de Amerikaanse droom komt slopen’.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

In een poging om wit electoraat terug te winnen, schetste de Amerikaanse president Trump deze zomer een beeld van een zogenaamde belegering van de buitenwijken. Hij is tegen meer goedkope woningen, onder het mom van misdaadbestrijding.

Annie Karni en Maggie Haberman en Sydney Ember

Donald Trump beloofde dat hij buitenwijken zal beschermen tegen de bouw van goedkope woningen. Eerst in een tweet en later tijdens een persmoment in Texas, schetste de president het valse beeld dat voorsteden belegerd zouden worden en geteisterd door misdaad.

Het is een nieuwe poging om racistische angstgevoelens op te wekken over het soort mensen dat in betaalbare woningen woont. De angstzaaiende retoriek is vaste prik geworden in Trumps campagne tegen de Democratische uitdager voor het presidentschap, Joe Biden.

Maatregel Obama

Trump twitterde dat Amerikanen die ‘de droom van het leven in de buitenwijk’ leven, ‘niet langer zullen worden lastiggevallen of financieel geraakt door de komst van woningen voor lage inkomens’. Daarmee doelde de president op het feit dat zijn regering vorige week een einde heeft gemaakt aan een huisvestingsregeling van zijn voorganger Barack Obama, die bedoeld was om segregatie in buitenwijken tegen te gaan.

Het Affirmatively Furthering Fair Housing-programma (AFFH) moest het ontstaan van inclusieve gemeenschappen stimuleren.

‘De waarde van uw huis zal weer met de markt meestijgen’, schreef Trump. Ook zullen volgens hem de misdaadcijfers weer dalen, hoewel er geen enkel bewijs is dat het AFFH ooit van invloed is geweest op criminaliteit.

Verdeeldheid zaaien

Het twitterbericht – verstuurd vanuit Air Force One – is het laatste voorbeeld van hoe de president probeert verdeeldheid op grond van ras aan te wakkeren, in de hoop kiezers te overtuigen in november toch weer voor hem te kiezen. Witte kiezers uit de buitengebieden – en dan vooral vrouwen – waren van cruciaal belang bij de verkiezingen van 2016, maar drijven inmiddels weg van de president.

De opmerkingen kwamen daags nadat zijn staf Trump er juist van had geprobeerd te overtuigen dat het beter zou zijn als hij liet zien dat een aanpak van de coronapandemie op dit moment de hoogste prioriteit van zijn regering heeft. Terwijl zijn positie in de peilingen al weken keldert, houden zijn adviseurs Trump voor dat hij het sceptische land ervan moet zien te overtuigen dat hij de aanpak van het virus serieus neemt en onder controle heeft.

Vorige week blies de president zijn briefings over Covid-19 daarom nieuw leven in. Dit keer zijn de persconferenties beknopter dan tijdens de eerste uitbraak eind maart. Toen ratelde hij er vaak op los, kreeg het aan de stok met journalisten of speculeerde hij hardop, bijvoorbeeld door te zeggen dat injecties met desinfecteermiddel zouden kunnen helpen.

Trump herzag onlangs zijn standpunt over mondkapjes en noemde het ‘patriottisch’ om ze te dragen. Maandag schermde hij tijdens een bezoek aan een medicijnfabriek met een vaccin voor Covid-19, dat in een vergevorderd stadium van ontwikkeling zou zijn.

Partijlijn vs eigen instinct

Het presidentschap van Trump ontvouwt zich langs twee lijnen. Er is de Trump die de officiële lijn van zijn adviseurs en kabinet volgt. Soms lukt het hem om dat uren, zelfs dagen vol te houden.

De andere lijn is die van zijn eigen intuïtie, die zich vaak openbaart via Twitter. Deze Trump heeft het liever over cultuuroorlogen en de onrust in steden onder Democratisch bestuur, dan dat hij zich met het coronavirus bezighoudt. Uit zijn tweet van woensdag blijkt eens te meer dat hij zijn eigen instinct volgt bij het aanspreken van zijn kiezers.

Suburbs stok om Biden mee te slaan

Tijdens zijn perspraatje in Texas schepte Trump opnieuw op over hoe hij een programma dat voor minder segregatie in de buitenwijken had moeten zorgen, stop had gezet. “Mensen vechten hun hele leven om daar in een mooi huis te kunnen wonen. Daar zullen niet langer woningen voor lage inkomens naast komen te staan.

Trump probeert met zijn beleidsingrepen in de voor­wijken bezorgdheid te creëren over zijn Democratische rivaal Biden. Vorige week richtte hij zich in een tweet direct tot ‘de huisvrouwen van Amerika’: ‘Biden komt jullie wijk en Amerikaanse droom slopen.’

Volgens Andrew Bates, een woordvoerder van Bidens campagne, probeert Trump het land verder te verdelen. “In plaats van dat hij nu eindelijk eens gaat regeren, probeert Trump opnieuw de aandacht af te leiden van zijn catastrofaal mislukte aanpak van het coronavirus. Amerikanen tegen elkaar uitspelen met deze leugens is altijd onacceptabel, maar al helemaal op het moment dat een crisis verergert.”

Joe Biden zal zodra hij president is – belooft zijn campagneteam – het AFFH direct weer van stal halen.

Verleden van discriminatie

In de jaren zeventig werden Donald Trump en zijn vader Fred door het ministerie van Justitie gedaagd omdat hun bedrijf stelselmatig zwarte huurders discrimineerde. Trumps kijk op de huidige samenstelling van de Amerikaanse buitenwijken lijkt er ook een uit het verleden.

In 2018 waren het namelijk juist díe kiezers die de Democraten weer aan een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hielpen. Een jaar later kregen traditioneel ‘rode’ staten als Kentucky en Louisiana een Democratische gouverneur.

Eerder dit jaar stak zijn campagneteam tientallen miljoenen dollars in spotjes over de strafrechtelijke hervormingen van de regering-Trump. De spotjes waren zowel een poging om witte kiezers ervan te overtuigen dat de president geen racist is, als dat ze Amerikanen van kleur tot een stem op Trump moesten verleiden.

Sindsdien hebben zijn taalgebruik en het handelen van zijn regering er echter voor gezorgd dat al dat geld voor niets is uitgegeven. Trump noemde de Black Lives Matterbeweging ‘een symbool van haat’ en verdedigde het gebruik van de Confederatievlag, die voor veel mensen symbool staat voor het slavernijverleden van de VS.

Volgens de Democratische opiniepeiler Jeff Pollock recyclet Trump een politiek handboek uit een ver verleden. “Trump speelt het politieke spel uit het New York van de jaren negentig,” zegt Pollock. “De realiteit is dat steeds meer kiezers uit de buitenwijken diversiteit juist omarmen en als een waardevolle toevoeging van hun buurt zien.”

Hoezeer Trump in aanloop naar de verkiezingen op oorlogspad is, bleek ook later, toen hij op Twitter suggereerde de stembusgang dit jaar af te blazen. De presidentsverkiezingen worden mogelijk schriftelijk gehouden en dat maakt ze volgens de president op voorhand de meest onzorgvuldige en frauduleuze verkiezingen ooit.

© The New York Times. Vertaling David van Unen

Meer over