Update

Trump prijst economie in State of the Union, Pelosi verscheurt speech

President Trump sprak in zijn State of the Union van een ‘comeback’ voor de VS onder zijn bewind, vooral op economisch vlak. Zijn openlijke vete met Democraat Nancy Pelosi stal de show.

Tom Kieft

Het impeachmentproces liet de Amerikaanse president Donald Trump geheel onbenoemd dinsdagavond tijdens zijn derde State of the Union. Naar verwachting zal dat proces, waarin Trump door de Democraten beschuldigd is van machtsmisbruik en het belemmeren van de rechtsgang, woensdag in de Senaat eindigen in vrijspraak voor de president.

Hoe giftig de Amerikaanse politieke atmosfeer mede door dit proces is geworden, was in het Congres desalniettemin pijnlijk zichtbaar. Met als hoogtepunt – of dieptepunt – een reeks schofferingen over en weer door de president en de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Die hadden elkaar al niet meer gezien sinds Pelosi maanden geleden uit een bespreking in het Witte Huis was weggelopen.

Donald Trump tijdens zijn jaarlijkse toespraak. Beeld EPA
Donald Trump tijdens zijn jaarlijkse toespraak.Beeld EPA

Het begon er dinsdag mee dat Trump de uitgestoken hand van Pelosi negeerde. Vervolgens sloeg Pelosi de traditionele introductie van de president – waarin ze had moeten zeggen dat het een eer was hem te mogen aankondigen – over. Toen Trump aan het eind van zijn State of the Union triomfantelijk het applaus in ontvangst nam, verscheurde Pelosi ostentatief het ene na het andere A4’tje met Trumps speech. Ze kon ‘op geen enkele pagina waarheden vinden’, verklaarde Pelosi na afloop.

Herverkiezingscampagne

In de State of the Union vertelt de president jaarlijks hoe het land ervoor staat en zet hij de beleidsdoelen voor de komende jaren uiteen. De toespraak gisteren wordt echter vooral als het startschot gezien van Trumps herverkiezingscampagne. Daarin lijkt hij de florerende Amerikaanse economie centraal te zullen stellen. Waar hij voor de vorige verkiezingen beloofde ‘Amerika weer groots te maken’, was de boodschap van zijn toespraak dat Amerika er nooit beter voorgestaan heeft dan nu.

Trump herhaalde bekende stokpaardjes als zijn aanpak tegen immigratie en benadrukte de economische voorspoed die het land momenteel doormaakt. De liquidatie van Qassim Soleimani in Bagdad begin dit jaar noemde hij ‘vaderlandse wraak, en hij sprak van de ‘grote Amerikaanse comeback’ die het land nu zou doormaken. Die verdiensten schreef hij gretig aan zichzelf toe.

“De vijanden van Amerika zijn op de vlucht, de rijkdom van Amerika neemt toe, de toekomst van Amerika ziet er rooskleurig uit,” aldus Trump. “We gaan vooruit in een tempo dat nog maar kort geleden ondenkbaar was en we gaan nooit meer terug.”

Factcheckers

Hoewel het de Amerikaanse economie inderdaad voor de wind gaat, gingen Amerikaanse factcheckers los op Trumps beweringen. Onder meer bij zijn opvatting dat hij het land van economische teloorgang heeft behoed en verantwoordelijk is voor het huidige succes, worden kanttekeningen geplaatst. Volgens economen is de bloei van de Amerikaanse economie het product van een gunstige economische wind die al tien jaar geleden opstak.

Een zeldzaam moment van politieke eenheid tussen de Democraten en de Republikeinen deed zich dinsdag voor toen Trump zich in zijn speech wendde tot een speciale gast: de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó. Die kreeg van de zaal een staande ovatie, nadat Trump herhaald had zijn strijd tegen de socialistische leider Nicolás Maduro voort te zullen zetten.

Pelosi verscheurt Trumps speech voor het oog van de camera. Beeld AFP
Pelosi verscheurt Trumps speech voor het oog van de camera.Beeld AFP
Meer over