Trump presenteert plan voor herstarten Amerikaanse economie

President Donald Trump wil de Amerikaanse economie geleidelijk heropenen, te beginnen met de staten waarin het coronavirus nauwelijks heeft toegeslagen. “We beginnen ons leven weer,” zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

“Onze aanpak omvat drie fases in het herstel van ons economische leven. We gaan niet direct helemaal open, maar voorzichtig stap voor stap. Sommige staten kunnen eerder open dan andere.”

Fase één betekent volgens de plannen strikte sociale distantie, geen bijeenkomsten van meer dan tien mensen en het ontmoedigen van niet-essentiële reizen. In fase twee zouden dan bijeenkomsten tot vijftig mensen kunnen worden toegestaan en het hervatten van reizen. Fase drie is de terugkeer naar de normale situatie voor de meeste Amerikanen, waarbij nog wel getest wordt op nieuwe besmettingen en isolatie daarvan.

29 staten kunnen weer open

Staten waar het longvirus al minstens twee weken onder controle is, kunnen wat de president betreft hun activiteiten ‘morgen hervatten’. Trump wijst erop dat staten zoals Montana, Wyoming en North Dakota relatief gespaard zijn. “Dat is heel anders dan in New York of New Jersey.” In totaal 29 staten zouden volgens hem relatief snel weer open kunnen.

De president benadrukte dat de gouverneurs van de staten, niet het Witte Huis, de leiding hebben in dit proces. Trump: “Als ze gesloten moeten blijven, zullen we dat toestaan. Als ze denken dat het tijd is om te heropenen, zullen we ze de vrijheid en de begeleiding bieden om die taak te volbrengen.”

Sport op tv

Naast de economie wil Trump ook de sport in zijn land geleidelijk weer gaan opstarten. “Maar dat zal veelal wel gebeuren zonder publiek. Gemaakt voor de televisie, zoals in die goede, oude tijd.”

De grote Amerikaanse sportcompetities NBA (basketbal), MLB (honkbal), NHL (ijshockey), MLS (voetbal) en NFL (American football) zullen in eerste instantie zonder publiek worden hervat. Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal zijn. De tweede stap is dat er weer een beperkt aantal toeschouwers naar binnen mogen. “Er zullen dan steeds twee lege stoelen tussen hen in zijn op de tribunes,” aldus Trump. “En uiteindelijk, als het virus weg is, zullen we weer volle stadions hebben en van sport kunnen genieten zoals het moet zijn.”

Beurzen reageren positief

De Amsterdamse aandelenbeurs boekte vrijdag een stevige winst, door de aankondigingen van Trump. Ook de andere Europese beurzen gingen flink vooruit. De plannen gaven beleggers moed. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,2 procent in de plus op 507,12 punten. De MidKap klom 2,4 procent tot 674,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 3,4 procent. Naast Trumps nieuws zorgden ook berichten over een mogelijke behandeling van Covid-19 voor optimisme.

Meer over