Trump ontslaat topfunctionaris die weigert stemfraude te erkennen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de topfunctionaris ontslagen die vorige week verklaarde dat de verkiezingen van 3 november ‘de veiligste ooit’ waren. Chris Krebs was het hoofd van de afdeling die verkiezingen moet beschermen tegen fraude en inmenging.

Tom Kieft
Trump schudt Krebs de hand in het Oval Office in 2018. Beeld REUTERS
Trump schudt Krebs de hand in het Oval Office in 2018.Beeld REUTERS

Per tweet, uiteraard, maakte Trump het ontslag van de baas van de afdeling Cyberveiligheid van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wereldkundig. Volgens hem waren Krebs’ zeer ‘inaccurate’ verklaringen ten aanzien van de presidentsverkiezingen de reden voor zijn ontslag.

Krebs stelde vorige week niet alleen dat de verkiezingen ‘de veiligste ooit’ waren, hij weerlegde op Twitter ook de ongefundeerde beweringen over verkiezingsfraude die de president de wereld in blijft helpen.

Hoewel abrupt, is het ontslag van Krebs geen verrassing. Sinds Trump de verkiezingen van de Democraat Joe Biden heeft verloren, heeft hij zijn regering ontdaan van meerdere functionarissen die hij als onvoldoende loyaal beschouwt. Hij ontsloeg eerder Defensieminister Mark Esper en FBI-baas Christopher Wray en zo’n beetje de hele top van het Pentagon.

Dubieus Republikeins verzet

Nog los van Krebs’ ontslag, ontvouwde zich dinsdag een zelfs voor recente Amerikaanse begrippen chaotische avond aangaande de verkiezingen. In Michigan – een van de swing states waar Biden heeft gewonnen, wat de president in twijfel trekt – besloten plots twee Republikeinse leden van de kiescommissie alle stemmen uit een zeer Democratisch gezinde wijk uit Detroit te weigeren, vanwege een handjevol anomalieën bij stembiljetten. Daar kwamen ze twee uur later op terug, maar het is koren op de molen van Trump en zijn gevolg dat gelooft dat er met de verkiezingen is gerommeld. Ook na de 180 graden draai, bleef Trump het dubieuze Republikeinse verzet vannacht op Twitter aanhalen als signaal dat er iets mis is met de verkiezingsuitslag.

Dik een week nadat de media Biden tot winnaar hebben uitgeroepen, heeft Trump zijn verlies nog niet erkend. Bewijs voor grootschalige verkiezingsfraude, die volgens Trump ten grondslag ligt aan zijn verlies, weten hij noch zijn advocaten te leveren.

Eerder op de dag verzaakte Trumps advocaat Rudy Giuliani voor de rechter in Pennsylvania andermaal met bewijzen te komen en ving Trumps juridische team bot in een andere zaak in de staat. Trumps advocaten meenden dat waarnemers bij het tellen van de stemmen in Philadelphia hun werk niet konden doen, omdat ze te veel afstand moesten houden. Het Hooggerechtshof ging daar niet in mee en bezorgde Trump zo de zoveelste juridische opdoffer.

Sinds de verkiezingsdag hebben Trump en diens bondgenoten meer dan twintig rechtszaken verloren over de verkiezingen wegens een gebrek aan bewijs voor fraude.

Meer over