Trump maakt het Biden nog even flink lastig

Inwoners van Europa, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië mogen vanaf volgende week weer naar de Verenigde Staten reizen. Dat heeft president Donald Trump maandag besloten. Aankomend president Joe Biden is echter niet van plan de reisbeperkingen op te heffen.

Frenk der Nederlanden
Bij de protesten van aanhangers van president Trump probeert een verkoper zaken te doen met anti-Biden-T-shirts. Beeld REUTERS
Bij de protesten van aanhangers van president Trump probeert een verkoper zaken te doen met anti-Biden-T-shirts.Beeld REUTERS

De restricties voor reizigers uit de 26 Schengenlanden, Groot-Brittannië en Ierland werden in maart ingesteld, na het uitbreken van de coronapandemie. Het Witte Huis maakte maandagavond bekend de reisbeperkingen vanaf 26 januari in te trekken. Buitenlanders hoeven dan alleen nog een negatieve coronatest te overleggen.

Bidens woordvoerder reageerde direct op het regeringsbesluit. ‘Nu de pandemie verergert en er meer besmettelijke varianten over de hele wereld de kop opsteken, is het niet de tijd beperkingen op internationaal reizen op te heffen,’ twitterde Jen Psaki.

Gratiebesluiten

De kwestie is een van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat Trump het zijn opvolger in de laatste dagen van zijn presidentschap zo moeilijk mogelijk wil maken. Verwacht wordt dat hij dinsdag, de dag voor zijn aftreden, meer dan honderd gratiebesluiten zal nemen. Volgens bronnen zou Trump wel zijn overgehaald zichzelf en zijn familieleden toch niet preventief gratie te verlenen. Hij zou dat wel van plan zijn geweest, om te voorkomen dat de Trumps straks justitie achter zich aan krijgen.

Volgens diezelfde bronnen zal Trump geen gratie verlenen aan twee van zijn vroegere vertrouwelingen: Rudy Giuliani en Steve Bannon. Giuliani, die de afgelopen maanden optrad als Trumps persoonlijke advocaat, wordt verdacht van het ophitsen van de relschoppers die twee weken geleden het Capitool bestormden. Bannon adviseerde Trump rond de verkiezingen van 2016 en werd daarna adviseur in het Witte Huis. Hij wordt verdacht van verduistering. Rapper Lil Wayne, een fan van Trump die vanwege verboden wapenbezit 10 jaar celstraf boven het hoofd hangt, zou wel gratie krijgen.

De Amerikaanse vakbond voor acteurs en mediapersoonlijkheden SAG-Aftra bespreekt dinsdag een voorstel om het lidmaatschap van Trump in te trekken. Dit zou betekenen dat hij nooit meer kan meedoen aan zijn show The Apprentice. Eerder werd al opgeroepen Trump te verwijderen uit de film Home Alone 2, waarin hij een cameo heeft.

Parler weer online

Trump zelf doet er het zwijgen toe, ook omdat hij van Twitter is verbannen. Wellicht kan hij binnenkort wel gebruikmaken van Parler, de app die populair is onder extreemrechts in de VS. Sinds maandag staat de site, die na de aanval op het Capitool door webhost Amazon op non-actief werd gesteld, weer online.

Het IP-adres dat Parler gebruikt, is van DDos-Guard, dat wordt geëxploiteerd door twee Russen. Het bedrijf heeft in het verleden diensten verleend aan racistische en extreemrechtse sites, en websites waarop complottheorieën worden verspreid.

Vanwege de inauguratie van Biden woensdag is Washington veranderd in een vesting. Het onderzoek van de FBI naar de antecedenten van de 25.000 reservisten van de Nationale Garde, heeft niets opgeleverd. Ze werden gescreend uit angst voor geweld van binnenuit.

Meer over