Trump loopt boos weg bij pittige vragen van CBS

Het Amerikaanse programma 60 Minutes kende zondag een bijzondere uitzending. President Donald Trump beende boos weg uit een interview. Dat hij dat had gedaan, had hij online al laten weten na de opnames.

David van Unen
Donald Trump liep voortijdig weg bij het interview. Beeld AP
Donald Trump liep voortijdig weg bij het interview.Beeld AP

Het onderzoeksprogramma van de zender CBS is een instituut in de Verenigde Staten en al sinds 1968 op tv. Naar de uitzending van zondag werd met smart uitgekeken, al was het maar omdat Trump in aanloop naar zondag een eigen beeldopname van het gesprek met presentator Lesley Stahl op Facebook had gezet.

Volgens Trump was Stahl zo partijdig en vals geweest dat dit de enige manier was om zijn kiezers ‘de wrede poging’ hem uit te schakelen te laten zien. Dat lijkt de president voornamelijk te hebben gebaseerd op een opmerking van Stahl – op beeld te horen – aan het begin van het interview: “Bent u klaar voor een aantal pittige vragen?”

Zorgwet

Bijna veertig minuten onderweg haalt de president dat weer aan. Hij was tot dan toe bevraagd over zijn aanpak van Covid-19, zijn Twittergedrag en over onbewezen corruptiebeschuldigingen aan het adres van Joe Biden. Trump: “Joe Biden krijgt zulke vragen niet. Die pakken jullie niet aan. Hier wordt het ene na het andere onderwerp ongepast ter sprake gebracht.” Stahl had net gevraagd naar het feit dat de regering-Trump via het Hooggerechtshof probeert het zorgstelsel van zijn voorganger Barack Obama nietig te verklaren. Sinds zijn aantreden heeft Trump het over een alternatief zorgstelsel maar dat is er nog altijd niet.

Nadat de president boos was weggelopen en Stahl achterbleef, verscheen Witte Huiswoordvoerder Kayleigh McEnany met een boekwerk dat de presentatrice (78) amper kon dragen. “Hier, onze zorgwet.”

In het boek waren volgens Stahl presidentiële decreten van de afgelopen vier jaar gebundeld, maar stond geen zorgplan.

Is de president een racist?

In de uitzending van gisteren kwam ook Kamala Harris aan het woord, senator uit Californië en running mate van Biden.

Harris, van Indiase en Jamaicaanse afkomst, werd gevraagd of ze de president een racist vindt. Lachend: “Ja, dat vind ik wel. Dat baseer ik op een patroon dat teruggaat naar de periode dat hij de identiteit van de eerste zwarte president van ons land in twijfel trok.” Trump verspreidde mede de theorie dat Obama in Kenia is geboren.

In Florida gruwelde de president vrijdag hardop van het idee dat Harris ooit president zou worden. “We worden geen socialistenstaat en we krijgen geen socialist als president. Al helemaal geen vrouw. Dat pikken we niet.”

Meer over