‘Voor haat is in Amerika geen plaats,’ zei Trump in het Witte Huis over de schietpartijen in Ohio en Texas.

PlusAnalyse

Trump komt met vijf oplossingen voor vuurwapengeweld

‘Voor haat is in Amerika geen plaats,’ zei Trump in het Witte Huis over de schietpartijen in Ohio en Texas.Beeld REUTERS

Na de aanslagen in Ohio en Texas kijken Amerikanen naar hun president. Wat is er mogelijk, wat gaat hij doen en gaat dat werken? Trump heeft een aantal voorstellen gedaan.

Bas den Hond

Bij twee aanslagen lieten dit weekend 31 mensen het leven. Er moet iets gebeuren, roepen veel Amerikanen opnieuw. Van Donald Trump werd verwacht dat hij de ontreddering van het land zou verwoorden en de weg zou wijzen naar oplossingen voor het vuurwapengeweld in de VS. Met name voor de telkens terugkerende massale schietpartijen. Hij deed vijf voorstellen. Hoe concreet zijn die? En gaan ze helpen?

1. Schutters op tijd ontdekken

“Ik heb het ministerie van Justitie geïnstrueerd, samen met lokale, staats- en federale instellingen en socialemediabedrijven, gereedschappen te ontwikkelen die schutters kunnen ontdekken voor ze toeslaan.”

De FBI zit al op dat spoor. De federale politie heeft bedrijven gevraagd voorstellen in te dienen voor een systeem dat ‘bedreigingen’ op internet kan identificeren. Maar of zoiets kan werken is twijfelachtig, zei Jeremy Gillula van de Electronic Frontier Foundation tegen website Vox. “Technologie is geen toverstaf die de problemen van de samenleving oplost.” Het grootste probleem van zo’n systeem is, dat het op zoek is naar slechts enkele mensen in een bevolking van 327 miljoen, waarvan velen zich ongenuanceerd uitlaten op internet. De kans is groot dat de autoriteiten worden overstelpt met mensen die ten onrechte alarmbellen doen rinkelen.

2. Geweld in videospellen matigen

“Het is te makkelijk vandaag de dag voor jongeren met problemen zich te omringen met een cultuur die geweld verheerlijkt.”

Videospellen waarin bij bosjes doden vallen lijken een logische mentale voorbereiding op het begaan van een massamoord. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is nooit enig verband gebleken. Om die reden heeft het hooggerechtshof in de VS het verboden om videospellen vanwege hun inhoud in de ban te doen.

3. Betere geestelijke gezondheidszorg

“We moeten geestelijk gestoorde individuen die mogelijk geweld gaan plegen identificeren en zorgen dat ze niet alleen worden behandeld, maar zo nodig gedwongen opgenomen.”

In het gepolariseerde debat in de VS is ‘betere gezondheidszorg’ de tegenhanger van ‘wapenregulering’. Artsen en psychologen vrezen dat burgers met een psychische aandoening tot potentiële moordenaar worden bestempeld. Terwijl er geen sterk verband is. “Als geestelijke aandoeningen achter al die massamoorden zaten, dan zou je de meeste zien in landen met de hoogste zelfmoordcijfers. Dat is niet zo,” zei criminoloog Adam Lankford tegen persbureau AP.

4. Wapens afpakken bij verdenking

“We moeten zorgen dat diegenen van wie is vastgesteld dat ze een groot risico voor de openbare veiligheid vormen geen toegang hebben tot vuurwapens.”

Dit is het enige voorstel waarin Trump morrelt aan het in de grondwet verankerde recht van elke Amerikaan om een vuurwapen te bezitten. In verscheidene staten is er al een ‘rode vlag’-wet die het toestaat iemands wapens af te nemen als de omgeving alarm slaat.

Het zou kunnen helpen. Volgens de organisatie voor wapenregulering Everytown for Gun Safety (gefinancierd door miljardair Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York) is ruim de helft van de daders van massaschietpartijen eerder betrokken geweest bij huiselijk geweld. Zelfs de organisatie van wapenbezitters NRA, die beperking van vuurwapenbezit te vuur en te zwaard verdedigt, begint op dit punt toe te geven.

5. Snelle doodstraf voor daders

“Zij die haatmisdaden en massamoorden plegen moeten de doodstraf krijgen, en die moet snel, doortastend en zonder jaren van nodeloos uitstel worden uitgevoerd.”

In Texas wordt Trump op zijn wenken bediend, daar wordt tegen de dader van de El Paso-schietpartij de doodstraf geëist. Die kon dat van tevoren weten en het schrok hem niet af. Of die straf snel zal worden uitgevoerd, is niet iets waarop wetgevers in staten en in Washington veel invloed hebben. Terdoodveroordeelden gebruiken begrijpelijk genoeg elke mogelijkheid tot beroep.

Geen warm welkom voor Trump

President Donald Trump bezoekt woensdagmiddag El Paso in Texas en Dayton in Ohio, de twee steden waar afgelopen weekend bloederige schietpartijen plaatsvonden. Hij zegt zijn steun te willen betuigen aan de slachtoffers, maar kan niet bij iedereen op een warm welkom rekenen.

De Democratische burgemeester van Dayton, Nan Whaley, zei dinsdag tegen The New York Times ‘teleurgesteld’ te zijn in de manier waarop Trump had gereageerd op de twee massamoorden, waarbij in totaal zeker 31 mensen overleden. Hij keurde wit nationalisme af en kondigde een aantal maatregelen aan, maar hield zich afzijdig over nieuwe wapenwetten.

In El Paso staat men nog minder te trappelen om de president te ontvangen. De aan de Mexicaanse grens gelegen stad was begin dit jaar decor van een rede van Trump over diens harde campagne tegen migratie. Toen was er veel verzet tegen hem.

De verdachte van de moordpartij in El Pas had vermoedelijk een racistisch motief. De schutter zou zich specifiek op Mexicanen hebben gericht, en volgens zijn critici is Trump verantwoordelijk voor het haatdragende sentiment jegens de Latijns-Amerikaanse bevolking. Sommige politici, zoals het Democratische Congreslid Veronica ­Escobar en haar voorganger Beto O’Rourke, hebben Trump zelfs ­gevraagd de stad niet te komen bezoeken. “Hij moet hier niet komen terwijl wij in rouw zijn,” aldus Escobar maandag.

Trumps partijgenoten in beide steden, waaronder Dee Margo, de burgemeester van El Paso, heten de president wel welkom. Trump zal in El Paso het ziekenhuis bezoeken waar de slacht­offers van de schietpartij liggen. Zeker 22 mensen werden vermoord bij de schietpartij in El Paso.

Nog eens 25 liggen in het ziekenhuis.

Meer over