Plus

Trump in de verdediging over staatsstukken die de FBI op zijn golfclub vond

Donald Trump bewaarde thuis illegaal geheime staatsstukken. De oud-president probeert er nu zijn voordeel mee te doen.

Het Parool
De Amerikaanse oud-president Donald Trump stond bekend om zijn achteloosheid: In 2018 konden gasten van Mar-a-Lago meeluisteren hoe Trump en de toenmalig premier van Japan, Shinzo Abe, discussieerden over een recente Noord-Koreaanse raketaanval. Beeld  Foto
De Amerikaanse oud-president Donald Trump stond bekend om zijn achteloosheid: In 2018 konden gasten van Mar-a-Lago meeluisteren hoe Trump en de toenmalig premier van Japan, Shinzo Abe, discussieerden over een recente Noord-Koreaanse raketaanval.Beeld Foto

Donald Trump zou Donald Trump niet zijn als hij geen voordeel probeerde te halen uit de recente en spraakmakende huiszoeking door de FBI. Maandag vonden federale agenten in Trumps golfclub Mar-a-Lago ‘geheime documenten’. De voormalige president had tegen alle regels staatsgeheimen meegenomen uit het Witte Huis.

Zaterdag ging Trump in de tegenaanval. Hij zou slachtoffer zijn van een ‘heksenjacht’. Trump trok van leer op sociale media tegen alles en iedereen die dacht dat hij fout had gehandeld. Hij schreef vooral aan zijn trouwe volgers dat hij hun donaties nu het hardst nodig had. Ingewijden weten inmiddels dat Trump altijd het meeste geld binnenhaalt als hij in de problemen zit.

Op het Truth Social-platform schreef de nog altijd populaire Republikeinse politicus: ‘Ik heb net de beste peilingen ooit en het hoogste aantal partijdonaties van het volk gekregen. Het publiek begrijpt de ‘fraude’, deze keer sneller dan in de andere gevallen.’

Toch heeft zelfs Donald Trump – dezelfde man die zijn rivaal Hillary Clinton destijds zo aanviel omdat zij de veiligheid van het land in gevaar zou brengen door haar mailgedrag – hier wel iets uit te leggen. De in beslag genomen stukken kunnen wellicht bewijsmateriaal worden in een strafrechtelijk onderzoek tegen de voormalige president vanwege mogelijke obstructie van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet.

Niet dat Trump wordt beschuldigd van actieve spionage, hij had de vertrouwelijke documenten alleen niet mee naar huis mogen nemen. Niemand mag dat: dergelijke gevoelige documenten mogen over het algemeen alleen worden bewaard en geraadpleegd op daarvoor bestemde, veilige locaties. De privégolfclub van een ex-president hoort daar niet bij.

Kernwapens

De FBI nam in Trumps golfclub elf sets documenten in beslag, waarvan sommige waren geclassificeerd als ‘vertrouwelijk’, ‘geheim’ of ‘topgeheim’. Naar verluidt zouden de documenten ook informatie bevatten over Amerikaanse militaire zaken en over de Franse president Emmanuel Macron. Wat Trump precies over hem opzij heeft gelegd is niet bekend.

Trump weersprak dit weekeinde een verhaal in The Washington Post dat hij ‘zeer geheime informatie’ over Amerikaanse kernwapens mee naar huis had genomen. De oud-president beweert alle ophef niet te snappen en claimt dat zijn voorganger Barack Obama ‘33 miljoen pagina’s’ aan overheidsdocumenten zou bezitten, waarvan ‘de meeste’ geheim zouden zijn. Het Amerikaanse Nationaal Archief heeft die beschuldiging als ‘fake news’ beoordeeld en gemeld dat Obama, zoals het hoort, zijn volledige presidentiële archief heeft overgedragen.

Volgens de Presidential Records Act moet al het materiaal van het Witte Huis aan het einde van een presidentschap worden overgedragen aan het Nationaal Archief. In januari van dit jaar leverde het team van Trump op verzoek van het archief vijftien dozen documenten in. Daarin troffen de archivarissen ook tal van geheime stukken, zo meldden ze aan het ministerie van Justitie. In juni meldden Trumps advocaten dat alle materiaal was ingeleverd, maar dat bleek na deze huiszoeking dus niet te kloppen.

Achteloosheid

Waarom Donald Trump zo koppig geheime documenten achterhield is onduidelijk. Er waren eerder zorgen over zijn notoire achteloosheid. In het begin van zijn presidentschap gaf hij spontaan zeer geheime informatie aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, over een geplande operatie tegen Islamitische Staat. In 2018 konden gasten van Mar-a-Lago meeluisteren hoe Trump en de toenmalig premier van Japan, Shinzo Abe, discussieerden over een recente Noord-Koreaanse raketaanval. Veiligheidsadviseurs waren verbijsterd.

Sommige waarnemers beweren dat Trump staatsgeheimen achterhield omdat hij informatie wilde verkopen of deals wilde sluiten met de Saoedi’s. Anderen gaat dat te ver. Zij vermoeden dat de oud-president graag documenten verzamelt die – zo vindt hij zelf – kunnen getuigen van zijn enorme historische belang.

De verdediging van Trump is simpel. Zijn advocaten beweren dat hij zijn presidentiële recht heeft uitgeoefend om de documenten vrij te geven toen hij nog president was. Daarna zou hij ze dus mee kunnen nemen naar huis, redeneren zij. Vooralsnog is er echter geen bewijs dat Trump daadwerkelijk een van de nu teruggehaalde documenten heeft vrijgegeven.