PlusNieuws

Trump blijft zijn plaatjes draaien, of de artiest dat nou leuk vindt of niet

Er zijn weinig muzikanten meer te vinden die zich willen associëren met Donald Trump. John Fogerty sloot zich deze week aan bij de artiesten die vinden dat hun muziek niet mag worden gebruikt voor zijn campagne. Maar kunnen ze er ook echt iets tegen doen?

Alexander van Eenennaam
null Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Neil Young was in 2015 de eerste grote artiest die zich roerde omdat Donald Trump zijn muziek gebruikte tijdens zijn campagne. Keep on rocking in the free world schalde in zalen en arena’s waar de Republikeinse presidentskandidaat verscheen.

Haatcampagne

Het was tegen het zere been van Young, die niet wilde horen bij een naar zijn smaak rechtse ‘haatcampagne’. De Canadese rocker kreeg zijn zin, Trump haalde het nummer van zijn afspeellijst (en twitterde: ‘Ik vond het toch al niet zo’n goed nummer’).

Heeft het Young verder gebracht? Niet bepaald. Op de afspeellijst van Trump, die 55 nummers telt en gewoon te vinden is op Spotify, staan nog steeds drie liedjes van Young. En ook andere artiesten die in navolging van Young protesteerden, staan gewoon nog in de lijst. Pharrell Williams, R.E.M., The Rolling Stones, Adele en Bruce Springsteen, uitgesproken tegenstanders van het gebruik van hun muziek door Trump, worden nog gewoon gedraaid.

Kunnen ze daar iets tegen doen? Moeilijk. Het begint er al mee dat Trump netjes heeft betaald om de muziek te draaien. Zo’n licentie verkrijgt hij via de Amerikaanse Buma­Stemra en Sena. De artiest heeft de juridische mogelijkheid om de licentie in te trekken, maar daarvoor moet wel een goede reden zijn. Want hoeveel schade wordt jou als artiest toegebracht als jouw nummer op de achtergrond gedraaid wordt terwijl mensen in een zaal zitten voor een politieke bijeenkomst?

Volgens Amerikaanse advocaten moeten muzikanten zich beroepen op imagoschade en/of misbruik van hun merkrecht, waarvoor in 1946 de Lanham Act in het leven is geroepen.

Zeven keer Mick Jagger

Op die wet deed zanger Steven Tyler van Aerosmith in 2018 een beroep toen hij Trump sommeerde te stoppen met het draaien van Dream on en andere nummers die (mede) door Tyler zijn geschreven. ‘Mijn muziek is niet bedoeld voor politieke doeleinden’, schreef Tyler destijds.

Dream on draait Trump niet meer, maar op nummer 51 staat Livin’ on the edge van Aerosmith, waarvan Tyler coauteur is. The Rolling Stones lieten deze zomer met auteursorganisatie BMI weten dat Trump voor de rechter zou worden gesleept als hij de Stones zou blijven spelen. Daarna bleef het stil, behalve in de zalen waar Trump zijn aanhang toespreekt. Maar liefst zeven liedjes van Mick Jagger en co staan op de playlist. Trump trapt zelfs af met Start me up, als een uitroep van onaantastbaarheid. Zie het desnoods als hint naar de band: You can’t always get what you want.

Meer over