Trudeau verliest zetels, maar blijft grootste

De Canadese Liberale Partij heeft maandag de parlementsverkiezingen gewonnen, zij het niet met de meerderheid van vier jaar geleden. Toch zal premier Justin Trudeau opgelucht ademhalen.

David van Unen
Premier Justin Trudeau viert zijn overwinning in het Palais des Congrès in Montreal. Beeld AFP
Premier Justin Trudeau viert zijn overwinning in het Palais des Congrès in Montreal.Beeld AFP

Terwijl de definitieve uitslag dinsdagochtend nog op zich liet wachten, werden de Liberalen 157 van de 338 zetels in het Canadese Lagerhuis toegedicht. Net te weinig voor de 170 zetels die een meerderheid vormen. Dat betekent dat de geplaagde premier Justin Trudeau waarschijnlijk kan aanblijven, maar dat hij zal moeten samenwerken met anderen.

De meest voor de hand liggende keuze op dat gebied is de New Democratic Party, links van het midden. Partijleider Jagmeet Singh liet al weten Trudeau te hebben gefeliciteerd en zei dat zijn partij zich constructief zal opstellen bij de vorming van een nieuwe regering in Canada.

Dat is een andere toon dan hij vorige maand tegen Trudeau aansloeg, toen de premier in opspraak was geraakt doordat vroegere foto’s van hem met een blackface opdoken. Singh, belijdend sikh, toen: “Dit herinnert mij en honderdduizenden Canadezen aan al die keren dat we belachelijk zijn ­gemaakt, pijn zijn gedaan en beledigd zijn om wie we zijn.”

Progressieve leider

Trudeaus imago van progressieve wereld­leider verloor de afgelopen maanden in rap tempo glans na meerdere schandalen, waarvan de verkleedpartijen van de premier er maar één bleken. Zo oordeelde een ethiekwaakhond vorige maand dat de premier aan belangenverstrengeling had gedaan toen hij zijn minister van Justitie vroeg niemand te vervolgen in een smeergelddeal. En hoewel de premier klimaatverandering telkens als een speerpunt van zijn regering noemt, steunde hij de aanleg van een enorme oliepijplijn door het westen van Canada.

Het aantal zetels waarop de Liberalen nu lijken te eindigen, betekent dus vooral dat de schade beperkt is gebleven. De Amerikaanse president Trump feliciteerde Trudeau via Twitter, en noemde het verlies van 29 zetels ‘een prachtige, zwaarbevochten overwinning’.

Trudeau stelde zich in zijn eerste dankwoord nederig op: “Ook als u niet op ons heeft gestemd – weet dat we keihard zullen werken voor alle Canadezen.”

Meer over