Tot levenslang veroordeelde duikbootmoordenaar ontsnapt, politie houdt hem onder schot

Peter Madsen, de uitvinder die tot levenslang is veroordeeld voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall, is ontsnapt uit de gevangenis in Albertslund. Dat melden Deense media. Volgens de krant Ekstra Bladet heeft de politie hem inmiddels opgespoord maar nog niet kunnen oppakken.

Maarten van Ast
Peter Madsen wordt onder schot gehouden door agenten. Beeld AFP
Peter Madsen wordt onder schot gehouden door agenten.Beeld AFP

Madsen zou volgens het medium een ‘riemachtig voorwerp’ bij zich hebben, waarmee hij ook gedreigd zou hebben in de gevangenis. Mogelijk gaat het om een bomgordel. Hij zou door politie richting een hek zijn gedreven op zo’n 500 meter van de gevangenis, waar hij op dit moment onder schot gehouden wordt door twee agenten.

De Deen werd in 2018 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de gruwelijke moord op de Zweedse journaliste Kim Wall, aan boord van zijn zelfgemaakte duikboot. Hij bekende de moord in 2017.

Ontsnappingsplannen

Volgens Ekstra Bladet had Madsen al eerder plannen om te ontsnappen uit de Herstedvester-gevangenis in Albertslund. Om dat te beletten is hij meermaals in een isoleercel geplaatst.

De advocaat van Madsen, Betina Hald Engmark, zegt dat ze geen contact met hem heeft gehad.

De gruwelijke zaak deed destijds veel stof opwaaien. Kim Wall was voor een artikel meegegaan met Madsen in diens laatste vinding, een duikboot. Madsen vermoordde haar aan boord met messteken, sneed het lichaam in stukken en dumpte de lichaamsdelen in de wateren ten zuiden van Kopenhagen.

Meer over