Topman KLM: we gaan de gevolgen van het coronavirus voelen

KLM vreest minder passagiers te gaan vervoeren door het gedwongen schrappen van vluchten naar China. Dat zei topman Pieter Elbers bij de bekendmaking van de vervoerscijfers over de maand januari.

Natasja de Groot
Reizigers met mondkapjes op Schiphol.  Beeld ANP
Reizigers met mondkapjes op Schiphol.Beeld ANP

De topman waarschuwt dat het effect van het nieuwe coronavirus de komende tijd voelbaar zal zijn voor het bedrijf. Eind vorige maand besloot de luchtvaartmaatschappij geen vluchten meer uit te voeren naar de Chinese steden Chengdu, Xiamen en Hangzhou vanwege de geringe vraag naar vliegtickets naar China. Een dag later ging ook een streep door de lijndiensten naar Shanghai en Peking. Tot zeker half maart vliegt KLM niet meer op China, tegen eind maart zal de dienstregeling weer zijn zoals die was.

De effecten van het coronavirus waren in elk geval niet zichtbaar in de passagiersaantallen van januari. Volgens de vervoerscijfers stapten vorige maand in totaal 2,6 miljoen reizigers aan boord van de KLM, een stijging van 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Azië was een van de regio’s waar het in januari groei noteerde.

Voor de komende maanden ziet Elbers het somberder in; hij waarschuwt dat KLM voor 2020 ‘de tegenslag van het coronavirus het hoofd moet bieden’. “We moeten er rekening mee houden dat de impact van het coronavirus de komende maanden duidelijk zichtbaar zal zijn,” luidde zijn boodschap.

Mijden

Niet alleen KLM, maar ook andere luchtvaartorganisaties, reisorganisaties en online ticketverkopers zullen last hebben van de gevolgen het coronavirus. Vorige week bleek al dat reizigers massaal China mijden. Ook boekingen voor later dit jaar blijven uit. Bij CheapTickets, een van de grootste ticketverkopers van ons land, is het aantal boekingen naar China met liefst 80 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toeristen blijken bovendien huiverig om tickets naar sommige andere Aziatische bestemmingen te boeken.

Meer over