Timmermans geen voorzitter Europese Commissie

De Europese leiders zijn er uit. Niet Frans Timmermans, maar de Duitse minister Ursula von der Leyen wordt voorgedragen als de nieuwe baas van Europa.

Mark van der Assen
Frans Timmermans. Beeld EPA
Frans Timmermans.Beeld EPA

Dinsdagavond om 19.00 uur, na drie dagen van onderhandelen, presenteerde de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, de vier namen waar iedereen op zat te wachten. Behalve Von der Leyen waren dat de huidige Belgische premier Charles Michel als opvolger van Tusk, de Spaanse socialist Josep Borrell als hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en de Franse Christine Lagarde als president van de Centrale Bank.

Frans Timmermans, lang een zware kandidaat voor de belangrijkste baan, staat niet helemaal met lege handen. Hij krijgt één van de twee vice-voorzitterschappen van de Commissie, samen met de liberale Margrethe Vestager.

Dat is precies wat Timmermans de laatste vijf jaar ook heeft gedaan, maar, zo zegt een bron dichtbij de onderhandelingen, ‘er wordt aan gedacht om deze baan meer cachet te geven’. De functienaam zou dan bijvoorbeeld kunnen worden: senior vicepresident. Een mooie job, zonder twijfel, zeker als het er eentje wordt met groot inhoudelijk gewicht, maar uiteindelijk natuurlijk niet waarop Timmermans gemikt had.

Rutte

Premier Mark Rutte vindt dat Nederland tevreden mag zijn. Het was mooier geweest als Timmermans voorzitter was geworden, maar er was heel veel concurrentie, zo liet hij weten op een persconferentie. “Dit is een prima resultaat.”

Minder tevreden over de voordracht van Von der Leyen zijn de Europese sociaaldemocraten. Ze laten weten ‘diep teleurgesteld’ te zijn. Niet alleen grijpt hun kandidaat Frans Timmermans naast de topbaan, ook heeft de christendemocraat Von der Leyen geen campagne gevoerd voor de topfunctie van ‘Spitzenkandidaat’. En deze twee grootste partijen hameren er al maanden op dat dat wel het geval moet zijn, omdat dit democratischer zou zijn.

“Het is onaanvaardbaar dat de populistische regeringen in de Europese Raad de beste kandidaat uitsluiten omdat hij zich sterk heeft gemaakt voor de rechtsstaat en onze gedeelde Europese waarden,” aldus Iratxe García, fractievoorzitter van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement. Zij doelt daarmee onder meer op de steun van Hongarije en Polen voor de Duitse bewindsvrouw. García levert hiermee ook kritiek op de Spaanse premier Pedro Sánchez, die als sociaaldemocraat heeft onderhandeld over de verdeling van de topfuncties.

Of Van der Leyen daadwerkelijk de baas van Europa wordt, is overigens nog niet helemaal zeker. Het parlement moet ook nog instemmen met de voordracht en er is meer weerstand tegen de Duitse Defensieminister. Ook de Groenen zien haar vooralsnog niet zitten.

Von der Leyen

De beoogde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is een laatbloeier in de politiek en in eigen land niet onomstreden. De 60-jarige minister van Defensie in Duitsland was van 2001 tot 2004 nog gemeenteraadslid van het Nedersaksische Sehnde. Sinds 1990 is ze lid van de christendemocratische CDU. In 2005 werd ze door Angela Merkel gevraagd om minister te worden van Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd.

Bij de verkiezingen van 2009 bleef Von der Leyen minister van Gezin, Senioren, Vrouwen en Jeugd, maar na het aftreden van Franz Josef Jung werd ze minister van Werk en Sociale Zaken. Haar vorige ministerpost werd overgenomen door Kristina Schröder.

Begin juni 2010 werd ze korte tijd genoemd als mogelijke kandidaat voor het ambt van bondspresident, na het aftreden van Horst Köhler. Na de verkiezingen van 2013 en de daaropvolgende onderhandelingen tussen CDU/CSU en SPD werd Von der Leyen de eerste vrouwelijke minister van Defensie.

Geheel onomstreden in eigen land is ze niet. Zo hebben oppositiepartijen in Duitsland haar beschuldigd van slecht bestuur en het begunstigen van vrienden bij het toekennen van defensiecontracten door haar departement. De oppositie stelde in december nog een parlementair onderzoek in naar de gang van zaken. Von der Leyen gaf in november vorig jaar toe dat haar ministerie fouten had gemaakt bij het toewijzen van contracten aan externe consultants ter waarde van honderden miljoenen euro’s.

Daarnaast heeft ze plagiaat gepleegd bij het schrijven van haar dissertatie. Haar doctorstitel mocht ze uiteindelijk behouden. De politica studeerde economie en geneeskunde, maar stopte met haar opleiding tot medisch specialist. Von der Leyen is de dochter van de voormalige minister-president van Nedersaksen, Ernst Albrecht (CDU) en diens vrouw Heide Adele. Ze is getrouwd met Heiko von der Leyen.

Als het Europees Parlement instemt met haar benoeming, wordt ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie.

Meer over