Burkina Faso

Tientallen terroristen bestormen kerk in Burkina Faso; zes doden

Zes mensen zijn zondag tijdens een kerkdienst doodgeschoten in Burkina Faso. Onder de doden is de priester die de kerkdienst leidde. Dat zeggen lokale veiligheidsdiensten. De daders zijn waarschijnlijk moslimterroristen.

David Bremmer
Rook komt boven de straten van Ouagadougou uit na een eerdere terroristische aanval in Burkina Faso vorig jaar maart. Beeld EPA
Rook komt boven de straten van Ouagadougou uit na een eerdere terroristische aanval in Burkina Faso vorig jaar maart.Beeld EPA

De aanslag deed zich voor het stadje Dablo, in de provincie Sanmatenga, gelegen in het noorden van het Afrikaanse Burkina Faso. Tientallen gewapende mannen stormden zondagochtend de kerk binnen en openden het vuur op de katholieke kerkgangers in het plaatsje Dablo. Vervolgens staken zij de kerk in brand.

Lokale bronnen spreken over twintig tot dertig aanslagplegers. Over eventuele gewonden is niets bekend. Volgens burgemeester Ousmane Zong staken de terroristen ook andere gebouwen in brand en is een gezondheidscentrum geplunderd.

Spookstad

“Gewapende individuen vielen de katholieke kerk binnen,” vertelde Zong tegen persbureau AP. “Ze openden het vuur, terwijl de kerkgangers probeerden te vluchten.” De aanslag heeft voor grote paniek gezorgd in zijn stad, zegt de burgemeester. “Mensen hebben zich in hun huizen verschanst, er is niets gaande. Winkels zijn gesloten, het is een spookstad.”

Onduidelijk is nog wie achter de aanslag zitten, maar Burkina Faso is afgelopen jaren meermaals geplaagd door moslimterreur, gepleegd door strijders die zijn geaffilieerd aan IS, Al Qaida of Ansarul Islam.

Vorige maand nog werd een protestantse kerk in het stadje Silgadji aangevallen, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Ook vielen vier doden bij een aanval op een katholieke kerk in een nabijgelegen dorp.

Meer over