Tientallen Nederlanders op La Palma geëvacueerd na uitbarsting vulkaan

Tientallen Nederlandse toeristen op het Canarische eiland La Palma zijn geëvacueerd vanwege de vulkaanuitbarsting. Het gaat om reizigers die in hotel Sol de Palma verbleven aan de kant van het eiland waar de lava stroomt.

Marlies van Leeuwen
Lavastromen naderen de huizen op La Palma.  Beeld AFP
Lavastromen naderen de huizen op La Palma.Beeld AFP

Dat meldt een woordvoerder van reisorganisatie TUI.

De Nederlanders maken deel uit van honderden toeristen die door de overheid zijn weggehaald uit het gebied. Zo'n 360 mensen zijn overgebracht naar Tenerife, laat een woordvoerder van veerdienst Fred. Olsen weten. Er volgen later op de dag mogelijk nog 180 andere vakantiegangers. “Er zijn Nederlanders naar Tenerife gebracht en er zijn er ook die in een ander hotel op La Palma zijn ondergebracht,” zegt Petra Kok van TUI.

“De andere hotels in La Palma ondervinden nog geen hinder van de uitbarsting, maar dit resort, waar tientallen Nederlanders via ons verbleven, wel. De toegangswegen worden geblokkeerd, mogelijk door de lava, waarop de overheid besloot om het hotel direct te ontruimen,” zegt Kok. “Dat moest met spoed, dus niet iedereen heeft zijn spullen kunnen pakken. Er waren mensen op excursie op een ander deel van het eiland, bijvoorbeeld. Er zijn mensen van wie de paspoorten nog op de kamer liggen. Wij zijn nu aan het kijken hoe zij deze spullen terug kunnen krijgen.”

Woningen verwoest

De lava die vrijkomt bij de vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma heeft al zo’n twintig woningen verwoest in de plaats El Paso. Volgens burgemeester Sergio Rodriguez lopen er honderden woningen gevaar in de plaats Los Llanos de Aridane. Al zo’n vijfduizend mensen zijn geëvacueerd. Op een livestream van de Spaanse krant El País is te zien dat de vulkaan nog steeds rook, as en vuur uitspuwt.

Autoriteiten zijn er niet zeker van dat de dorpskernen van El Paraíso, Alcalá en omgeving veilig zijn. Mariano Hernández, president van het eiland La Palma zegt dat er nog geen berichten zijn van doden of gewonden, maar hij maakt zich zorgen om de dichtbevolktere gebieden aan de kust, waar de lava naartoe stroomt. “Maar alle schade zal materieel zijn.” Hij waarschuwt mensen om niet in de buurt te komen van de lava. “We hadden serieuze problemen met de evacuatie omdat de wegen zijn volgelopen met mensen die proberen de lava te zien.”

Bewoners kunnen het niet laten en nemen toch een kijkje bij de vulkaanuitbarsting. Beeld REUTERS
Bewoners kunnen het niet laten en nemen toch een kijkje bij de vulkaanuitbarsting.Beeld REUTERS

Weken tot maanden

Er zijn inmiddels vier dorpen geëvacueerd, waaronder El Paso en Los Llanos de Aridane. De meeste bewoners hebben onderdak gevonden bij vrienden en familie, de anderen krijgen opvang via de lokale overheid. “Het lijkt er niet op dat er nog meer mensen geëvacueerd moeten worden,” zegt de president van de Canarische Eilanden, Angel Victor Torres, die oproept tot voorzichtigheid. “Volgens experts ter plaatse is er zo’n 17 tot 20 miljoen kubieke meter aan lava.”

“Toen de vulkaan ’s middags uitbarstte, was ik bang. Voor journalisten is het een spectaculair gezicht, maar voor ons een tragedie,” zei geëvacueerde bewoner Isabel Fuentes (55) tegen de Spaanse tv-zender TVE. “Ik was vijf jaar oud bij de laatste uitbarsting in 1971. Dat weet ik nog als de dag van gisteren.”

Hoe lang de uitbarstingen nog doorgaan, daarvoor is het volgens Itahiza Dominguez, hoofd van de seismologische afdelingen van het Spaanse Nationale Geologische Insituut, nog ‘te vroeg om iets te kunnen zeggen’. “Eerdere uitbarstingen op de Canarische eilanden duurden weken tot maanden.”

De uitbarsting heeft ook gevolgen voor het vliegverkeer. De lokale luchtvaartmaatschappij Binter zegt vier vluchten van en naar het eiland La Gomera te annuleren.

Lavastromen op La Palma. Beeld AFP
Lavastromen op La Palma.Beeld AFP

Vulkaanuitbarsting

De Cumbre Vieja-vulkaan, gelegen in een dunbevolkt gebied, barstte zondag omstreeks 15.15 uur plaatselijke tijd (een uur later bij ons) uit. De vulkaan werd al een week nauwlettend in de gaten gehouden vanwege een enorme toename van seismische activiteit.

Sinds afgelopen zaterdag werden door het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden enkele duizenden aardbevingen geregistreerd, variërend van lage sterkte tot bijna 4 op de schaal van Richter. De trillingen kwamen steeds dichter bij het aardoppervlakte.

De laatste uitbarsting op La Palma was in oktober 1971, toen de vulkaan Teneguia meer dan drie weken lang lava spuwde nadat er een scheur in het zuiden van het eiland was verschenen. Destijds kwam een ​​man om het leven toen hij foto’s nam in de buurt van de lavastromen.

La Palma is geen populaire toeristische bestemming, in tegenstelling tot de bekendere eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en Tenerife. La Palma is geliefd bij wandelaars om zijn vulkanen, betoverende watervallen en prachtige stranden.

Meer over