Tieners jaren de cel in voor brandstichting in kamp Moria

Twee Afghaanse jongeren moeten in Griekenland jaren de gevangenis in voor brandstichting in vluchtelingenkamp Moria. Dat ging vorig jaar in vlammen op. Een rechtbank op het eiland Lesbos veroordeelde de tieners tot celstraffen van vijf jaar, zegt een lokale organisatie.

ANP
Vluchtelingen ontvluchten de brand in kamp Moria.  Beeld AP
Vluchtelingen ontvluchten de brand in kamp Moria.Beeld AP

Achtereenvolgende branden in het grootste vluchtelingenkamp van Europa zorgden in september voor een humanitaire crisis op het eiland. Duizenden migranten, onder wie zwangere vrouwen en jonge kinderen, moesten dagen in de buitenlucht doorbrengen. De autoriteiten moesten nieuwe opvang regelen.

Hoger beroep

De twee Afghanen waren op het moment van hun arrestatie zeventien jaar, zegt de organisatie Legal Centre Lesvos. Die vertegenwoordigde de jongeren tijdens het proces. De organisatie noemt het bewijs tegen de migranten zwak en kondigt aan in hoger beroep te zullen gaan.

“Hoewel we teleurgesteld zijn door de uitspraak van vandaag, had het veel slechter kunnen aflopen voor de twee jonge mannen,” erkent de groep. De jongeren hadden volgens de belangenorganisatie ook een gevangenisstraf van tien jaar kunnen krijgen voor brandstichting.

De Griekse autoriteiten vervolgen nog meer jongeren vanwege de branden in Moria. Er zitten nog vier jonge verdachten vast. In Griekse migrantenkampen breekt regelmatig brand uit. Dat gebeurt meestal per ongeluk, maar soms is sprake van bewuste brandstichting door bewoners die willen protesteren tegen hun leefomstandigheden.

Van het vluchtelingenkamp is na de brand weinig meer over. Beeld EPA
Van het vluchtelingenkamp is na de brand weinig meer over.Beeld EPA
Meer over