PlusNieuws

Tienduizenden mensen verlaten huis en haard in Sydney vanwege overstromingen

Australië kampt al dagen met zware overstromingen. In Sydney moesten meer dan 40.000 mensen de afgelopen tijd hun huizen verlaten. Het dodental is opgelopen naar 21.

Het Parool
Rivieren treden ver buiten hun oevers in Sidney en omstreken. Beeld via REUTERS
Rivieren treden ver buiten hun oevers in Sidney en omstreken.Beeld via REUTERS

Oorzaak van de wateroverlast is zware regenval in het oosten van het land. Maandag viel meer dan 95 millimeter regen in 24 uur tijd. Plaatselijk liep dat op sommige plekken op tot 200 millimeter. Het is volgens de Australische tegenhanger van het KNMI de natste zomer ooit.

De laatst gevonden slachtoffers zijn een 67-jarige vrouw en haar 34-jarige zoon. Ze werden gevonden in de buurt van hun auto, die ze hadden achtergelaten. De meeste van de 21 slachtoffers zijn aangetroffen in woningen of in auto’s, overvallen door het water.

De schade aan gebouwen en apparatuur is groot. Beeld AFP
De schade aan gebouwen en apparatuur is groot.Beeld AFP

Het weerbeeld in Australië blijft voorlopig zo. Het Australische Meteorologisch Instituut waarschuwde dat het land nog een zware 24 tot 48 uur voor de boeg heeft, waarin nog eens 120 millimeter regen kan vallen. De Australische autoriteiten verwachten dat de komende tijd nog eens 70.000 tot 80.000 mensen het bevel krijgen om huis en haard te verlaten vanwege het overstromingsgevaar.

La Niña

Ook vorig jaar kampte Australië met een periode van extreme regenval. De oorzaak is het onregelmatig optredende klimaatfenomeen La Niña. Grote massa’s warm zeewater voor de Zuid-Amerikaanse kust drijven dan onder invloed van sterke wind richting Australië en Indonesië. Koud water uit de diepzee welt op. Hoe verder de warmwaterstroom komt, des te meer regen er in Azië en Australië valt. Ook in Afrika en op het Amerikaanse continent heeft La Niña grote invloed op het weer.

Periodes met La Niña duren meestal enkele jaren, waarna een pauze volgt. Wetenschappers verwachten dat het klimaatfenomeen door de opwarming van de aarde vaker voor zal komen.

Meer over