Tienduizenden betogers de straat op in Moskou

Politietroepen blokkeren een straat.  Beeld AFP
Politietroepen blokkeren een straat.Beeld AFP

Tienduizenden aanhangers van de Russische oppositie zijn de straat opgegaan in Moskou. Betogers droegen borden met opschriften als ‘geef ons het recht te stemmen’, zwaaiden met Russische vlaggen en scandeerden leuzen als ‘weg met de tsaar’.

ANP

Demonstranten zijn boos omdat meerdere oppositiefiguren niet mogen meedoen aan lokale verkiezingen in de Russische hoofdstad. Sommige mensen hielden afbeeldingen omhoog van activisten die zijn opgepakt bij eerdere demonstraties.

“Ik ben woedend om dit gebrek aan rechtvaardigheid op alle niveaus. Ze sluiten kandidaten uit die het benodigde aantal handtekeningen hadden opgehaald. En ze arresteren mensen die vreedzaam demonstreren”, zei een 60-jarige vrouw.

Goedgekeurd

Het is onduidelijk hoeveel mensen precies meededen aan de betoging. Een organisatie die het aantal deelnemers bij manifestaties bijhoudt, telde bijna 50.000 demonstranten. De politie kwam met een veel lagere schatting en sprak over 20.000 demonstranten.

De autoriteiten hadden de manifestatie goedgekeurd. Bij andere recente betogingen, waar geen toestemming voor was gegeven, zijn meer dan 2000 mensen opgepakt. Ook veel prominente politici van de oppositie zitten vast.

De politie arresteerde voorafgaand aan de demonstratie van zaterdag advocate Ljoebov Sobol, wier kandidatuur voor de verkiezing in Moskou was afgewezen. Zij deelde een filmpje op Twitter waarop te zien is hoe gemaskerde veiligheidstroepen haar kantoor binnenvallen.

Na het toegestane protest verzamelden zich honderden overwegend jonge mensen. Zij scandeerden leuzen als ‘Poetin is een dief’. Daarop greep de oproerpolitie in. Protestmonitor OVD-Info meldt dat zeker 178 mensen zijn opgepakt in Moskou.

Ook op andere plaatsen in Rusland is gedemonstreerd. Volgens OVD-Info zijn zeker 80 mensen zijn opgepakt in Sint-Petersburg.

De politie arresteert een demonstrant. Beeld AP
De politie arresteert een demonstrant.Beeld AP
Meer over