Update

Terreurdaad in Londen: drie gewonden, gedode messentrekker droeg nepbom

De man die zondagmiddag in het zuiden van Londen op straat met een kapmes instak op voorbijgangers en daarna werd doodgeschoten door agenten, droeg een nepbom.

De Londense politie heeft het gebied afgezet met linten nadat de messentrekker is neergeschoten.
 Beeld AP
De Londense politie heeft het gebied afgezet met linten nadat de messentrekker is neergeschoten.Beeld AP

Dat maakte de politie zondagavond bekend. Het incident, waarbij drie gewonden vielen, wordt behandeld als een islamitische terreurdaad.

Het incident vond omstreeks 14 uur plaats in Streatham, niet zo ver van de wijk Croydon. Twee slachtoffers raakten gewond doordat de man op hen instak, de derde vermoedelijk als gevolg van rondvliegend glas veroorzaakt door politiekogels. Met die kogels werd de messentrekker uitgeschakeld.

De politie verklaarde aanvankelijk dat hij was neergeschoten maar meldde later dat de man was doodverklaard. Op zijn lichaam werd een gordel met zilverkleurige capsules gevonden. Al snel was volgens de politie duidelijk dat het ging om een nepbom.

Geschaduwd

De messentrekker stond volgens de Britse nieuwszender Sky News onder actief politietoezicht. Het schaduwen van de man zou verklaren waarom de politie zo snel kon ingrijpen en het incident meteen bestempelde als terroristisch.

De politie bevestigt dat in andere bewoordingen. ‘Gewapende politiemensen waren meteen aanwezig als onderdeel van een proactieve contraterrorisme-operatie’, luidt het in een persverklaring. De messentrekker zou gehandeld hebben vanuit een islamitisch-terroristische ideologie.

Levensgevaar

De drie gewonden zijn allemaal naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen, een man, raakte zwaargewond en verkeert in levensgevaar. De andere zijn vrouwen die lichtgewond raakten. Eentje werd ter plekke aan haar verwondingen behandeld maar moest daarna voor controle naar het ziekenhuis.

Een ooggetuige verklaarde tegenover de Daily Telegraph te hebben gezien hoe een man een winkel binnenging, een mes pakte en op mensen begon in te steken. “De winkelier probeerde het mes van hem af te pakken, maar de man ontsnapte en stak een vrouw op een fiets. Het mes was erg groot.” Een 19-jarige student zei: “Ik stak de weg over toen ik een man met een machete en zilverkleurige blikken op zijn borst zag. Hij werd achtervolgd door naar ik aanneem een politieagent in burgerkleding.”

Achtervolgd

Een man die met zijn vriendin aan het winkelen was in een liefdadigheidswinkel, zag naar eigen zeggen hoe twee politieagenten met geweren op straat een man achtervolgden. “Ze schreeuwden ‘politie stop!’ maar hij bleef maar rennen. Toen schoten ze driemaal. De man viel op de grond. Daarna stopte hij met bewegen. De politieagenten controleerden hem en daarna werd het gebied afgezet,” verklaarde hij tegenover de Britse editie van Metro.

Op foto’s was te zien dat de messentrekker op zijn zij op het trottoir lag. Om zijn middel zat een gordel met zilverkleurige capsules ter grootte van kleine thermosflessen.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen bedankte de politie op Twitter voor haar ‘snelle en moedige’ optreden en richtte zich tot de inwoners. ‘Terroristen proberen verdeeldheid te zaaien en onze manier van leven te vernietigen. Hier in Londen zullen we dat nooit laten gebeuren.’

Het incident komt twee maanden na een soortgelijke terreuraanval bij de London Bridge. Een 28-jarige man met, zo bleek later, een nepbom om zijn middel stak er in op willekeurige voorbijgangers. Twee van hen overleden, drie raakten gewond. De politie schoot de messentrekker dood. Het bleek te gaan om Usman Khan, een veroordeelde terrorist die eind 2018 onder voorwaarden werd vrijgelaten. Hij droeg een nepbom, net als de messentrekker in Streatham zondag.

In juni 2017 was de London Bridge het doelwit van een aanslag, waarna drie daders met een busje op voetgangers inreden. Daarna reden ze door naar een uitgaanscentrum net na de brug, waar ze uitstapten en vervolgens mensen aanvielen. Er vielen acht doden.

Meer over