Nieuws

Strafprocedures Brussel tegen Hongarije en Polen om lhbti-beleid

De Europese Commissie begint strafprocedures tegen Hongarije en Polen over het omgaan van beide landen met homo’s en transgender personen. Als de regeringen in Boedapest en Warschau geen beterschap tonen, kan Brussel hen voor het Europees Hof van Justitie brengen. Dat kan boetes en dwangsommen opleggen.

ANP
De nieuwe Hongaarse antihomowet leidde ook buiten Hongarije tot veel protest. Beeld In Pictures via Getty Images
De nieuwe Hongaarse antihomowet leidde ook buiten Hongarije tot veel protest.Beeld In Pictures via Getty Images

De Commissie stelt de geruchtmakende Hongaarse wet aan de kaak die moet tegengaan dat kinderen op school of door boeken en films in aanraking worden gebracht met homoseksualiteit, transgender mensen en geslachtsverandering. Onder meer Nederland reageerde woedend, en de rel kleurde de wedstrijden van Hongarije op het EK voetbal.

Met de wet schendt Hongarije niet alleen de vrijheid van meningsuiting en van informatie; het land zou ook inbreuk maken op de EU-regels voor beeld- en geluidsdiensten en die voor online winkelen, vindt de commissie.

Lhbti-vrije zones

Hongarije zou ook voordat de wet van kracht was al over de schreef zijn gegaan. De Europese Commissie stelt Boedapest ook in gebreke voor een verplichte waarschuwing op een kinderboek over een lesbische Assepoester.

Brussel komt verder in actie tegen de ‘lhbti-vrije zones’ die op meerdere plaatsen in Polen zijn ingesteld. Hongarije en Polen moeten binnen twee maanden opheldering verschaffen. Als die tekortschiet, kan de Commissie uiteindelijk naar de Europese rechter stappen.

Meer over