Sotheby’s veilt Kanye West-sneakers. Verwachte opbrengst: ruim 1 miljoen dollar

Het internationale veilinghuis ­Sotheby’s biedt een paar sneakers aan dat volgens de veilingmeesters meer dan 1 miljoen dollar (840.000 euro) gaat opbrengen. Het schoeisel is uit de ‘keuken’ van Nike en Kanye West, de Amerikaanse popartiest, rapper en ontwerper.

ANP
Er wordt verwacht dat het paar sneakers meer dan 1 miljoen dollar gaat opbrengen. Beeld Sotheby's
Er wordt verwacht dat het paar sneakers meer dan 1 miljoen dollar gaat opbrengen.Beeld Sotheby's

Het paar sneakers, dat de naam ­Kanye West Nike Air Yeezy 1 kreeg, prijkte in 2008 aan de voeten van West tijdens zijn optreden bij de vijftigste prijzenuitreiking van de Grammy’s. West was destijds een van de prijswinnaars.

Crème de la crème

De schoenen worden verkocht door sneakerverzamelaar Ryan Chang, die het schoeisel tot de schone kunsten rekent. Chang heeft een beperkte, maar verfijnde verzameling. Hij zei in een vraaggesprek ­vorig jaar dat hij al jarenlang sneakers verzamelt, maar zich hierbij beperkt tot de crème de la crème, en dat zijn collectie daarom slechts zeventig paar telt.

Kanye West is weliswaar niet de enige ontwerper van de schoenen, maar hij bemoeide zich wel met de productie.

Enkele jaren later, in 2012, werd er ook een Nike Air Yeezy 2 uitgebracht; een jaar later strandde de samenwerking tussen het sportmerk en West. De Amerikaanse rapper en ontwerper ging daarna voortvarend verder met Adidas.

De sneakers van verzamelaar Chang worden vanaf 16 april in Hongkong tentoongesteld. Als de veiling achter de rug is, mag de koper bepalen of er iets over de transactie openbaar gemaakt wordt.

Meer over