Sofía Jirau is het eerste Victoria’s Secret-model met downsyndroom

De tijd dat alleen bekende supermodellen als Victoria’s Secret Angels over de catwalk paradeerden, is voorbij: het Amerikaanse lingeriemerk lanceerde deze week tijdens New York Fashion Week zijn eerste model met het syndroom van Down.

Annemieke van Dongen
Model Sofía Jirau: ‘Een droom komt uit.’ Beeld privébeeld
Model Sofía Jirau: ‘Een droom komt uit.’Beeld privébeeld

Trots maakte Sofía Jirau haar nieuwe klus bekend op Instagram: ‘Ik kan eindelijk mijn grote geheim verklappen: ik ben het eerste Victoria’s Secret-model met het syndroom van Down,’ schreef het 25-jarige model uit Puerto Rico bij een zwart-witfoto van zichzelf. ‘Ooit droomde ik ervan, ik heb ervoor gewerkt en nu komt de droom uit.’

Victoria’s Secret werd in de jaren negentig bekend met modeshows waarvoor de bekendste topmodellen zich in lingerie van het merk hulden. Jarenlang werden de shows alsmaar spectaculairder, inclusief optredens van bekende artiesten waaronder Rihanna, Jay-Z en Lady Gaga.

Lees verder onder de foto

Sofía Jirau.  Beeld Victoria's Secret
Sofía Jirau.Beeld Victoria's Secret

Minuscule broekjes

De laatste jaren groeide de kritiek op het weinig diverse en bovendien seksistische plaatje van slanke, rondborstige, voornamelijk witte vrouwen die in minuscule broekjes over de catwalk paradeerden. Belangrijke mannen binnen het bedrijf, zoals voormalig topman Ed Razek, werden bovendien aan schandalen rond seksuele intimidatie gelinkt.

Vorig jaar besloot zijn opvolger Martin Waters het roer om te gooien. Het merk kondigde aan niet langer met de ‘Angels’ te werken en voortaan ‘echte vrouwen’ te kiezen als model. Tot de nieuwe gezichten van het merk behoren voetbalster en lgbtq+-activiste Megan Rapinoe, actrice en zakenvrouw Priyanka Chopra en plussize model Paloma Elsesser. “We moeten gaan nadenken over wat vrouwen willen,” verklaarde Waters in The New York Times.

Langzaam maar zeker wordt de hele modewereld diverser. Twee jaar geleden baarde luxemerk Gucci al opzien door een model met het syndroom van Down te presenteren. De toen 18-jarige Ellie Goldstein schitterde ook in onder meer de Italiaanse Vogue.

Geen grenzen

Sofía Jirau is een van de achttien gezichten van een nieuwe ondergoedlijn van Victoria’s Secret. Jirau werkt sinds 2019 als model. In 2020 viel ze op tijdens New York Fashion Week en ze stond onder meer in de Mexicaanse Vogue. Maar de Puerto Ricaanse doet nog veel meer. Zo heeft ze een eigen lijn met kleding en accessoires en is ze onder de noemer Sin Límites (geen grenzen) een campagne gestart voor meer bewustwording over het downsyndroom.

“Van binnen en buiten zijn er geen grenzen,” zei ze tegen het tijdschrift People. “Iedereen kan zijn droom verwezenlijken.”

Sofía Jirau.  Beeld privébeeld
Sofía Jirau.Beeld privébeeld
Sofía Jirau. Beeld privébeeld
Sofía Jirau.Beeld privébeeld
Meer over