Slim stemmen slaat aan: partijgenoten Navalny in gemeenteraad

De Russische oppositie heeft zondag symbolisch waardevol terrein gewonnen bij regionale verkiezingen.

David van Unen
null Beeld AP
Beeld AP

De beelden van de Russische oppositie­leider Aleksej Navalny die in de vertrekhal van een vliegveld van een kop thee nipte, zijn de hele wereld overgegaan. Kort daarna raakte Navalny onwel aan boord van het vliegtuig en verloor hij het bewustzijn. Vorige week hebben artsen in het Duitse ziekenhuis dat hem heeft opgenomen, hem uit zijn coma laten ontwaken. In zijn bloed, urine en op huidmonsters werd het gif notvitsjok gevonden.

Het vliegveld waarvandaan Navalny vertrok, was dat van Tomsk in West-Siberië. Daar zit sinds zondag – zegt althans de oppositie – iemand van Navalny’s partij in de gemeenteraad. Hetzelfde gebeurde in Novosibirsk, de Siberische hoofdstad en derde stad van Rusland, waar al maanden achtereen wordt gedemonstreerd tegen de regering van Vladimir Poetin.

‘Kies voor sterkste opponent’

In tientallen Russische regio’s konden gisteren nieuwe lokale bestuurders worden gekozen, van gemeenteraadsleden tot gouverneurs. Voor zowel het Kremlin als de oppositie een test: volgend jaar wordt een nieuwe bezetting van de Doema gekozen. Hoe lopen de hazen nu?

Navalny trok voor zijn vergiftiging door Rusland om het zogeheten slimme stemmen te promoten: oppositiekiezers werden aangespoord op de sterkst mogelijke kandidaat tégen die van Poetins Verenigd Rusland te stemmen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou sloeg de methode vorig jaar in als een bom: daar moest het blok dat Poetins partij al decennialang vormt, ongeveer een derde van zijn zetels inleveren.

Of nu een vergelijkbaar resultaat is behaald, was vanochtend nog niet duidelijk, al wijzen de officiële voortekenen er niet op. Op een aantal strategische posten komt weliswaar een bondgenoot van Navalny terecht, maar volgens de eerste exitpolls van de Russische kiescommissie behouden alle twaalf de pro-Kremlin-gouverneurs hun plek.

Fraude

Die uitkomst is wel omstreden: bij de onafhankelijke verkiezingsmonitor Golos kwam vanochtend al ‘een stroom aan klachten’ binnen: van geschuif en geprop met stembiljetten, tot waarnemers en journalisten die de toegang tot stembureaus werd ontzegd.

Het zijn verwoede pogingen om het slimme stemmen te dwarsbomen, zei een woordvoerder van Navalny’s blok tegen persbureau AFP.

Audiëntie

In Moskou ontvangt Vladimir Poetin vandaag zijn Belarussische collega Aleksandr Loekasjenko, die ruim een maand geleden onder zeer twijfelachtige omstandigheden werd herkozen en sindsdien onder loodzware druk uit binnen- en buitenland staat. In het weekend demonstreerden opnieuw tienduizenden Belarussen tegen de uitslag van de verkiezingen. Er is Poetin veel aan gelegen om Belarus, dat in het westen aan de Europese Unie grenst, binnen de Russische invloedssfeer te houden. Moskou heeft weinig trek in een tweede Oekraïne, waar in 2014 een anti-­Russische volksopstand president Viktor Janoekovitsj deed vluchten.

Meer over