Sjevjerodonetsk kan deze week vallen en Russen gebruikten verboden clusterbommen

De Oekraïense stad Sjevjerodonetsk wordt mogelijk binnen een week door Rusland veroverd, zo verwachten Amerikaanse experts. Het Oekraïense leger zou de laatste dagen veel verlies hebben geleden in het oosten van het land en bovendien een tekort aan munitie hebben.

Bob van Huët
Autowrakken in Sjevjerodonetsk. Beeld AP
Autowrakken in Sjevjerodonetsk.Beeld AP

Gouverneur Sergej Gaidai van de provincie Loehansk stelde al eerder dat Russische militairen de routes van en naar Sjevjerodonetsk ‘volledig willen afsnijden zodat inwoners niet kunnen worden geëvacueerd en munitievoorraden of versterkingen niet kunnen worden gebracht’.

Sjevjerodonetsk is in de afgelopen weken het focuspunt geworden van de strijd in Oekraïne, na de val van Marioepol. Net als in die stad is nu openieuw sprake van een ‘laatste verzet’ van de Oekraïners rond een groot industriecomplex waar ook burgers dekking zoeken.

Gaidai omschrijft de situatie in de grotendeels bezette stad als zeer moeilijk en denkt ook dat deze week beslissend kan zijn. Tot dusver ‘blijven we onze posities behouden’, reageert Valeri Zalouzhny, opperbevelhebber van het Oekraïense leger. Hij betreurde het dat ‘elke meter land ( ...) onder het bloed zit, maar niet alleen met dat van ons, ook dat van de bezetter’.

“Militair gezien gebruikt Rusland zware artillerie en staat het op dat vlak met 10-1 voor op ons,” aldus Zalouzhny. De val van de administratieve hoofdstad van de provincie Loehansk zou het Kremlin een strategische en symbolische overwinning opleveren.

Loopgravenoorlog

In Mikolaiv, een belangrijke haven aan de monding van de Dnjepr in het zuiden, zou de Russische opmars aan de rand van de stad zijn gestopt. De gevechten zijn veranderd in een loopgravenoorlog, aldus een team van Franse journalisten ter plaatse.

Bij een Russische raketaanval in de buurt van Chortkiv in de regio Ternopil in het westen van Oekraïne zijn dit weekeinde 22 mensen gewond geraakt, onder wie ten minste één kind, aldus de autoriteiten. De gastoevoer naar de stad werd afgesloten nadat een van de vier raketten een leiding raakte, aldus Volodimir Trush, hoofd van de regionale overheid. “Alle raketten kwamen vanaf de Zwarte Zee,” zei hij. Hij voegde daaraan toe dat militaire en civiele faciliteiten, waaronder vier woonblokken, door de aanval beschadigd raakten.

President Zelenski zei op zijn officiële website dat er ‘geen tactisch of strategisch belang was’ voor deze raketaanval. “Dit is terreur, gewoon terreur.” Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat de marine in de Zwarte Zee Kalibrkruisraketten heeft afgevuurd en dat een Oekraïens arsenaal met anti-tankraketsystemen en artilleriegranaten is vernietigd. De Oekraïense autoriteiten hebben niet gereageerd op de Russische bewering en onafhankelijke bronnen konden ze niet verifiëren.

Verboden bommen

Amnesty International beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden in Oekraïne en rapporteert dat honderden burgers omkwamen bij aanvallen op Charkov, waarbij clusterbommen zouden zijn gebruikt. De mensenrechten-ngo zegt nu bewijzen te hebben voor het gebruik van zogeheten 9N210- en 9N235-clustermunitie bij zeven aanvallen op wijken van de tweede stad van Oekraïne, in het noordoosten van het land. Beide typen bommen zijn verboden in internationale verdragen.

“Mensen zijn gedood in hun huizen en op straat, op speelplaatsen en op begraafplaatsen, terwijl ze in de rij stonden voor humanitaire hulp of winkelden voor voedsel en medicijnen,” aldus een Amnestywoordvoerder.

Volgens het Openbaar Ministerie opende de Oekraïense justitie sinds het begin van de Russische invasie inmiddels al meer dan 12.000 onderzoeken naar oorlogsmisdaden in het land.

Maar Amnesty concludeert in hetzelfde rapport dat Oekraïense militairen de Russen vaak bevechten vanuit woongebieden waarbij het leven van burgers op het spel wordt gezet. ‘Dit is in strijd met het volkenrecht, maar rechtvaardigt in geen geval de willekeurige beschietingen door Russische troepen,’ aldus de mensenrechtenorganisatie.

In een toespraak voor het wereldwijde forum van het American Jewish Committee heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski de tactieken van het Kremlin vergeleken met die van de nazi’s tijdens de Holocaust. In de vooraf opgenomen videotoespraak zei Zelenski, de eerste Joodse president van Oekraïne, dat de Russische aanvallen tot nu toe honderden Oekraïense kinderen hebben gedood.

“Waarom gebeurt dit in 2022? Dit zijn niet de jaren veertig,” aldus Zelenski. Verschillende familieleden van de president kwamen om in de Holocaust. Hoe kunnen massamoorden, martelingen, verbrande steden en kampen die in de bezette gebieden door het Russische leger zijn opgezet – en veel weghebben van de nazi-concentratiekampen – vandaag weer werkelijkheid worden?”

Zelenski herhaalde zijn dringende oproep om zwaardere wapens. Zonder dat geschut ‘zal de oorlog voortduren en het aantal slachtoffers toenemen’.

Kerncentrale

Internationale waarnemers hebben de datatransmissie hersteld met de kerncentrale van Zaporizja, de grootste in zijn soort in Europa. Sinds het begin van de oorlog staat de centrale onder Russische controle. Het internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), een autonome organisatie van de Verenigde Naties, kan nu voor het eerst in twee weken op afstand de veiligheidsinformatie van de centrale weer volgen. Russische troepen weigerden de inspecteurs van het agentschap regelmatig toegang tot de site te geven, wat volgens experts de kans op ongelukken vergroot.

Opnieuw is een Brit gesneuveld die vocht voor Oekraïne. Jordan Gatley werd doodgeschoten in Sjevjerodonetsk. Hij verliet het Britse leger in maart om zijn carrière als soldaat in andere gebieden voort te zetten, aldus zijn familie op sociale media.

Meer over