Seriemoordenaar Michel Fourniret (79) overleden

Het ‘monster van de Ardennen’, de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret, is volgens de openbaar aanklager van Parijs maandag op 79-jarige leeftijd overleden. Fourniret zat op moment van overlijden twee levenslange celstraffen uit wegens de moord op acht mensen.

Frans Boogaard
Michel Fourniret (L) in 2004.  Beeld Reuters
Michel Fourniret (L) in 2004.Beeld Reuters

Fourniret, die van zichzelf zei ‘erger dan Dutroux’ te zijn, werd zowel in 2008 als 2018 tot levenslang veroordeeld, de eerste keer voor zeven en de tweede keer voor nog eens twee moorden, maar in totaal bekende hij er twaalf.

Bij de ontvoering van een jong meisje uit het Belgische Ciney liep hij tegen de lamp. Zij kon zich bevrijden en bij een kruising uit de bagageruimte van zijn bestelwagen springen. Een toevallig passerende vrouw die haar oppikte kon daarna het kenteken van Fourniret noteren. Fourniret woonde op dat moment in België, vlakbij de Franse grens.

Hij kreeg de zwaarst mogelijke straf in het Franse strafrecht. De man werd in 2008 veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en moord op zeven jonge vrouwen en meisjes in Frankrijk en België, tussen 1987 en 2001. Zijn ex-vrouw kreeg levenslang voor medeplichtigheid. Na de veroordeling bleek Fourniret schuldig aan nog vijf moorden en verdwijningen. In 2018 kreeg hij nog een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Overeenkomsten Dutroux

Fourniret had enorm veel overeenkomsten met de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux. Beiden begonnen met verkrachting van minderjarigen en besloten, eens daarvoor veroordeeld, voortaan geen getuigen achter te laten. Beiden hadden een meewerkende echtgenote – Michelle Martin bij Dutroux, Monique Olivier bij Fourniret – die de ‘jacht’ op potentiële slachtoffers vergemakkelijkte. Beiden waren klusjesman en hadden een bestelbus. Beiden bedwelmden hun slachtoffers met Rohypnol. En beiden hadden veel eerder kunnen worden opgepakt als politie en Justitie niet aan de lopende band hadden geblunderd.

Dutroux en Fourniret opereerden een tijdlang zelfs naast elkaar in dezelfde regio. Zijn arrestatie in juni 2003 bracht ook de oplossing voor de geruchtmakende ontvoering, eind 1989, van de 12-jarige Elisabeth Brichet uit Namen, waarvan eerst Dutroux werd verdacht. Politieonderzoek wees later uit dat Olivier het meisje waste alvorens haar aan te bieden aan haar man.

Hartklachten

Fourniret, 79 geworden, werd zaterdag met spoed opgenomen in een Parijs’ ziekenhuis met hartklachten en ernstige ademhalingsstoornissen en overleed daar maandag. Hij had de laatste jaren ook last van ernstige mentale degeneratie.

De openbaar aanklager laat weten dat de dood van de veroordeelde moordenaar wordt onderzocht.

Meer over