Senatoren leggen eed af voor afzettingsproces Trump

Amerikaanse senatoren zijn donderdag beëdigd zodat ze als juryleden kunnen optreden in het afzettingsproces tegen president Donald Trump. Dat gaat dinsdag verder en zal volgens Trump vermoedelijk niet lang duren.

ANP
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AFP

Voorzitter John Roberts van het Hooggerechtshof was naar het Congres gekomen voor de eedaflegging. Hij gaat het proces leiden en legde eerst zelf de eed af. Daarna vroeg hij senatoren hun rechterhand omhoog te houden en plechtig te zweren hun taak ‘onpartijdig’ uit te voeren. Hierbij tekenden ze in een boek om die eed te bekrachtigen.

‘Heksenjacht’

Trump liet ondertussen in zijn Oval Office in het Witte Huis blijken geen lang proces te verwachten. “Ik denk dat het erg snel zal gaan,” zei hij tegen journalisten. De president heeft altijd ontkend iets misdaan te hebben en heeft het proces omschreven als een ‘heksenjacht’.

Een van de honderd senatoren miste de eedaflegging. De Republikein James Inhofe was in Oklahoma bij een familielid met medische problemen. Hij wil de eed later alsnog afleggen, zei een woordvoerster tegen The Washington Post.

Machtsmisbruik

De aanklachten tegen Trump waren eerder goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, waar Democraten in de meerderheid zijn. Zij beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres. De Democratische parlementariër Adam Schiff, die optreedt als hoofdaanklager, las de aanklachten donderdag voor in de Senaat.

Senatoren moeten nu besluiten of de president ook daadwerkelijk wordt afgezet. Daar is een tweederdemeerderheid voor nodig. Die wordt vermoedelijk niet gehaald, omdat de Republikeinse Partij van de Trump daar een meerderheid heeft.

Meer over