Senaatscommissie VS maakt weg vrij voor stemming opperrechter

De Amerikaanse senaatscommissie voor Juridische Zaken heeft de weg vrijgemaakt voor een snelle stemming over het Republikeinse voorstel om Amy Coney Barrett te benoemen tot negende rechter van het Hooggerechtshof.

ANP
Amy Coney Barrett. Beeld AP
Amy Coney Barrett.Beeld AP

De uitslag is geen verrassing aangezien de Democratische commissieleden de stemming hadden geboycot. Zij vinden het niet gepast om zo kort voor de verkiezingen een nieuwe opperrechter te kiezen.

Alle twaalf Republikeinse senatoren in de commissie stemden voor. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, heeft aangekondigd de voltallige Senaat maandag te laten stemmen over de nominatie van Barrett. Vrijdag organiseert hij een stemming om dat te regelen.

Als Barrett wordt gekozen telt het Hooggerechtshof zes conservatieve rechters. Na het overlijden van de progressieve rechter Ruth Bader Ginsburg ruim een maand geleden kwam een plek vrij in het hoogste Amerikaanse rechtscollege.

De Democraten vrezen dat met het aantreden van de ultraconservatieve Barrett (48) de zorgverzekeringswet van de regering Obama en het recht op abortus in gevaar komt. Mogelijk brengt zij als rechter ook een stem uit als het Hooggerechtshof een oordeel moet vellen over de presidentsverkiezingen.

Dit is de vrouw die Trump als opperrechter wil aanstellen

Amy Coney Barrett wordt waarschijnlijk de opvolger van Ruth Bader Ginsburg. Wie is deze 48-jarige vrouw, die te boek staat als rechter die de letter van de wet belangrijker vindt dan de geest? Lees verder.

Meer over