Nieuws

‘Schandalige politieke censuur’: verkiezingsapp oppositieleider Navalny uit appstores gehaald

Op de dag dat de Russische verkiezingen beginnen hebben Google en Apple de verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexej Navalny uit hun appstores verwijderd.

Het Parool
Alexej Navalny bij een protest in Moskou.  Beeld REUTERS
Alexej Navalny bij een protest in Moskou.Beeld REUTERS

De techbedrijven liggen al enige tijd in de clinch met de Russische media- en internetwaakhond Roskomnadzor, die dreigde met een boete als de app niet weggehaald zou worden. Rusland beschuldigde Amerikaanse techbedrijven van bemoeienis met de Russische verkiezingen.

Aanleiding voor de botsing van Roskomnadzor met Google en Apple is dat de organisatie van Navalny in juni als extremistisch is verklaard en dus verboden. Ook beweerde Rusland dat de Navalny-app gelinkt zou zijn aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Naasten van de oppositieleider vinden de actie van Google en Apple belachelijk en spreken van ‘schandalige politieke censuur’. Google en Apple hebben nog niet gereageerd.

De app hoort bij de ‘Smart Voting’-campagne van Navalny, die momenteel naar eigen zeggen een politieke celstraf uitzit. Hiermee wilde de oppositieleider kiezers aansporen om tactisch te stemmen en de grootste partij, Verenigd Rusland, uit haar machtspositie te verdringen. Verenigd Rusland is mede opgericht door president Vladimir Poetin. Momenteel roept Navalny op om te stemmen voor de Communistische Partij, de op één na grootste partij in het Russische parlement.

Vrijdag tot en met zondag kunnen de ruim 100 miljoen Russische stemgerechtigden naar de stembus. De verwachting is dat Verenigd Rusland opnieuw de grootste partij van het land wordt. Poetin heeft in de aanloop naar de verkiezingen alles op alles gezet om Kremlin-critici de mond te snoeren.

Meer over