Het ondergestroomde San Marcoplein in Venetië. De gelijknamige basiliek heeft steeds meer te lijden van het almaar terugkerende hoogwater. De schade die het zoute water aanricht aan de eeuwenoude mozaïekvloeren en de marmeren zuilen is enorm.

PlusAchtergrond

San Marcobasiliek in Venetië wacht nog steeds op droge voeten

Het ondergestroomde San Marcoplein in Venetië. De gelijknamige basiliek heeft steeds meer te lijden van het almaar terugkerende hoogwater. De schade die het zoute water aanricht aan de eeuwenoude mozaïekvloeren en de marmeren zuilen is enorm.Beeld MARCO BERTORELLO / ANP / AFP

De verbouwing die de Basiliek van San Marco in Venetië moet beschermen tegen de vele overstromingen, ligt stil door bureaucratie. De aannemer wordt al maanden niet betaald.

Angelo van Schaik

Na jarenlang bakkeleien werd afgelopen zomer eindelijk begonnen met het aanleggen van een barrière om de San Marco Basiliek in Venetië. De 11de-eeuwse Byzantijnse basiliek is een van de laagste punten van de stad en loopt al bij het geringste hoogwater onder. De Mose-vloedkering in de lagune treedt in werking als het water 110 centimeter hoog staat, de vloer van San Marco is al nat bij iets meer dan 80 centimeter. De schade die het zoute water aanricht aan de eeuwenoude mozaïekvloeren en de marmeren zuilen is enorm.

Twee jaar geleden, na één van de verwoestendste overstromingen in de recente geschiedenis van Venetië, werd besloten een 130 centimeter hoge glazen wand te plaatsen. Die wand moet zowel de basiliek beschermen als het zicht op het monument waarborgen. Vier maanden en 4 miljoen euro en het probleem zou zijn opgelost, maar nu, nog geen twee maanden later, ligt de bouw stil.

Voorschieten

De beloofde 700.000 euro aanbetaling is nooit aangekomen bij de aannemer. “Sinds september schieten wij de salarissen en de materiaalkosten voor,” zegt Devis Rizzo tegen dagblad La Repubblica. Rizzo is eigenaar van het aannemersbedrijf dat het werk uitvoert. “Ik heb al verschillende aanmaningen gestuurd, ik heb nooit antwoord gekregen.”

Het geld voor de verbouwing ligt nog op het ministerie van Economische Zaken in Rome. Dat weigert, ondanks aandringen van hun collega’s op het ministerie van Infrastructuur, groen licht voor de betaling te geven.

Volgens de economen ontbreekt de bankgarantie van het Consortium Venezia Nuova, de formele aannemer van het project. Maar vanwege de precaire financiële situatie van het consortium is het verkrijgen van zo’n garantie moeilijk. Aannemer Rizzo bood daarop aan een verzekering af te sluiten, maar dat werd door de bureaucraten op het ministerie niet geaccepteerd.

Slechte weersverwachting

Ondertussen loopt de San Marco Basiliek bijna dagelijks onder water en gezien de weersverwachtingen zal dat de komende weken wel zo blijven. “De schade aan de basiliek wordt alsmaar groter,” zegt Carlo Alberto Tesserin tegen de krant Corriere della Sera. Tesserin is verantwoordelijk voor het onderhoud van San Marco. “Dit is een onacceptabele situatie.”