Ruzie bij familie en partij over uitvaart Mugabe

De voormalige president ligt de komende dagen opgebaard op zijn landgoed in Harare. Beeld AP
De voormalige president ligt de komende dagen opgebaard op zijn landgoed in Harare.Beeld AP

Over de laatste rustplaats van Robert Mugabe is een conflict losgebarsten tussen zijn familie en ZANU-PF, de politieke partij waar Mugabe decennialang leider van was.

ANP

Het lichaam van Robert Mugabe is woensdag aangekomen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Het vliegtuig met de stoffelijke resten van de omstreden oud-president vertrok eerder die dag uit Singapore.

De voormalige president ligt de komende dagen opgebaard op zijn landgoed in Harare. De begrafenis moet zondag plaatsvinden in het nationale stadion in de hoofdstad, maar onduidelijk is nog waar Mugabe zijn laatste rustplaats krijgt.

De regering en ZANU-PF willen dat hij begraven wordt in Harare op de plek waar de nationale helden liggen die streden tegen de verdrijving van het koloniale regime. De familie Mugabe wil dat hij in het familiegraf bij zijn eerste echtgenote Sally wordt bijgezet.

Mugabe overleed vorige week op 95-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Aziatische metropool. Hij had zich daar laten behandelen aan kanker. Zijn gezondheidstoestand was slecht sinds hij in 2017 opzij was gezet door het leger.

null Beeld AP
Beeld AP
Meer over