Rutte prijst afzwaaiende Merkel: ‘Ze hield de EU op koers’

Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens een toespraak in Duitsland de loftrompet gestoken over vertrekkend bondskanselier Angela Merkel. In de laatste officiële ontmoeting voor de Duitse parlementsverkiezingen prees Rutte Merkels hartelijkheid en deskundigheid.

Hanneke Keultjes
Bondskanselier Angela Merkel en demissionair minister-president Mark Rutte tijdens een rondleiding door de nieuwe Vermeertentoonstelling in Dresden.  Beeld ANP
Bondskanselier Angela Merkel en demissionair minister-president Mark Rutte tijdens een rondleiding door de nieuwe Vermeertentoonstelling in Dresden.Beeld ANP

Rutte sprak bij de opening van een Vermeertentoonstelling in de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden op uitnodiging van Merkel. “Hoe kon ik haar weigeren?” zei Rutte. Hij trekt al ruim tien jaar nauw op met zijn Duitse ambtsgenoot.

De VVD-premier memoreerde hoe hijzelf nog ‘een jonge en onervaren staatssecretaris’ was toen Merkel in 2005 bondskanselier werd. Toen Rutte ‘jaren later’ premier werd, was de samenwerking ‘vanaf het eerste moment aangenaam, vriendschappelijk en constructief.’

Volgens Rutte komt dat omdat Merkel ‘grote, schijnbaar onoplosbare problemen’ opsplitst in ‘kleine, behapbare problemen’ die ze een voor een oplost, onder het motto 'stap voor stap'. “Ik gebruik het zelf ook af en toe,” zei Rutte met een knipoog. In werkelijkheid zegt hij het om de haverklap.

Hartelijkheid

Maar ‘misschien een nog wel belangrijkere verklaring’ voor de goede samenwerking, stelde Rutte, is Merkels persoonlijkheid. Hij roemde haar ‘hartelijkheid’, belangstelling voor mensen en haar grote kennis van zaken. In Europa, zei Rutte, ‘heb ik herhaaldelijk van dichtbij meegemaakt wat jij bereikt met die combinatie.’

“Wanneer jij spreekt in de Europese Raad, kun je een speld horen vallen. Je spreekt niet met stemverheffing, maar met groot gezag.” In Brussel hanteerde Merkel het adagium dat landen alleen samen iets kunnen bereiken, stelde Rutte. “Zo hield je de Europese Unie op cruciale momenten op koers.” Dat deed ze ook door altijd ‘creatieve oplossingen’ paraat te hebben en door haar nek uit te steken. “Angela, ik weet dat je niet van lof houdt, maar dit moest vandaag worden gezegd.”

Stembus

Op 26 september gaat Duitsland naar de stembus. Merkel heeft zich niet verkiesbaar gesteld en neemt na zestien jaar afscheid als bondskanselier. De opening van de Vermeertentoonstelling en het aansluitende werkdiner met Merkel is de laatste keer dat Rutte zijn Duitse collega officieel ontmoet voor de verkiezingen.

Volgens Rutte kunnen kunst en cultuur bruggen slaan en zijn Nederland en Duitsland op die manier ‘nauw met elkaar verbonden'. Met ‘een beetje fantasie', aldus Rutte, kun je Johannes Vermeer zijn buurman noemen. De werken van de Hollandse meester hangen in het Mauritshuis, pal naast het Torentje. “Ik hoef maar een paar stappen te lopen vanaf mijn kantoor en ik sta al oog in oog met Vermeers wereldberoemde Meisje met de parel.”

Meer over