Nieuws

Russische politie pakt 150 mensen op bij bijeenkomst oppositie

De Russische politie heeft zaterdag ongeveer 150 mensen opgepakt tijdens een bijeenkomst van onafhankelijke en oppositionele politici in Moskou. Ze worden beschuldigd van het hebben van banden met een ‘ongewenste organisatie’, aldus protestmonitorgroep OVD-Info en een tv-zender.

Het Parool
Het Rode Plein in Moskou. Beeld REUTERS
Het Rode Plein in Moskou.Beeld REUTERS

De bijeenkomst was onderdeel van een forum dat gepland stond voor zaterdag en zondag. Gemeentelijke afgevaardigden uit het hele land zouden bij elkaar komen, aldus Andrej Pivovarov, de organisator van het evenement tegen radiozender Echo Moskvy. Pivovarov is uitvoerend directeur van Open Rusland, een in Groot-Brittannië gevestigde groep die is opgericht door de verbannen voormalige oliemagnaat en Kremlincriticus Michail Chodorkovski.

Toen het forum begon, kwam de politie het gebouw binnen en begon de aanwezigen te arresteren en naar politiebusjes te brengen die buiten stonden te wachten. Daarvan zijn videobeelden te zien op TV Rain en Russische persagentschappen.

OVD-Info die toezicht houdt op de detentie van politieke demonstranten en activisten, publiceerde een lijst van meer dan honderdvijftig mensen die volgens haar waren aangehouden.

‘De politie kwam naar het forum van gemeentelijke afgevaardigden in Moskou. Er zijn hier 150 mensen uit het hele land. Iedereen wordt vastgehouden. En daarmee bedoel ik, iedereen,’ schreef een politica van de oppositie op Twitter.

Open Rusland is één van de meer dan dertig groepen die het Kremlin heeft bestempeld als ongewenst en verboden op grond van een wet die in 2015 werd aangenomen.

Mensenrechtenadvocaten zeggen dat de wetten inzake ‘ongewenste’ organisaties en ‘buitenlandse agenten’ kunnen worden gebruikt om leden uit het maatschappelijk middenveld onder druk te zetten. Rusland ontkent dat en zegt dat de wetten nodig zijn om de nationale veiligheid te beschermen tegen inmenging van buitenaf.

Meer over