Russische journaliste opgepakt die op live-tv tegen oorlog demonstreerde

De Russische tv-journaliste die in maart tijdens een nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie poseerde met een plakkaat tegen de oorlog, is opgepakt vanwege een nieuwe protestactie. Dat meldt haar advocaat op Telegram.

Het Parool
Marina Ovsjannikova onderbrak eerder al een Russische live-uitzending met een anti-oorlogsbord. Beeld AFP
Marina Ovsjannikova onderbrak eerder al een Russische live-uitzending met een anti-oorlogsbord.Beeld AFP

Marina Ovsjannikova protesteerde vlakbij het Kremlin. Haar advocaat laat weten dat het onbekend is waar ze nu verblijft.

Ovsjannikova werd wereldnieuws nadat ze in maart een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender onderbrak met leuzen als ‘stop de oorlog’. ‘Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor’ stond op een protestbord dat ze gedurende enkele seconden achter de nieuwslezeres kon laten zien.

Na haar actie werd Ovsjannikova gevangengezet en veertien uur lang verhoord, waarop ze een boete van 30.000 roebel (bijna 260 euro) kreeg. Daarna werd ze vrijgelaten, in de wetenschap dat haar een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd hing voor het verspreiden van ‘valse informatie’. Ze nam ontslag bij de staatszender waarvoor ze werkte, maar weigerde het politiek asiel dat Frankrijk haar aanbood.

Meer over