Nieuws

Russische influencers zijn woedend op Chanel en knippen tassen kapot

Influencers uit Rusland zijn woest op Chanel. Het Franse modehuis hanteert nieuwe regels die ervoor zorgen dat Russische staatsburgers zijn producten niet mogen kopen, zelfs in het buitenland. Het leidt online tot protest.

Mairin van der Beek
Russische influencers knippen Chanel-tassen kapot uit woede om restricties. Beeld Instagram
Russische influencers knippen Chanel-tassen kapot uit woede om restricties.Beeld Instagram

‘Als Chanel zijn klanten niet respecteert, waarom zouden wij hen dan respecteren?’ zegt Viktoria Bonja in het Russisch en Engels in een Instagramvideo. Ze zet de schaar in een zwarte handtas van Chanel en gooit hem op de grond. ‘Bye, bye,’ eindigt ze.

Het is een van de vele video’s die de afgelopen dagen via sociale media als Instagram en TikTok zijn verspreid. Alle met een zelfde boodschap aan Chanel, namelijk dat ze de nieuwe regels die het modehuis heeft ingesteld belachelijk vinden. En om hun onvrede te laten blijken, pakken ze de schaar voor de ogen van hun honderdduizenden volgers.

Aanzet tot haat

De Russische Katja Goeseva was de eerste die een tas-doorknipvideo uploadde. Volgens de dj zet Chanel aan tot haat en ‘Russophobia’. Haar actie kon rekenen op veel steun van volgers en andere bekende Russen, van wie velen haar voorbeeld volgden.

Het besluit van Chanel om zijn producten niet meer te verkopen aan Russische staatsburgers kwam als reactie op president Vladimir Poetins invasie in Oekraïne. Eerder al sloot het bedrijf alle winkels in Rusland.

Met de nieuwe maatregel zegt het modemerk te voldoen aan de door de EU ingestelde sancties tegen Rusland. Tegen de BBC zei Chanel dat de sancties de verkoop verbieden van luxeartikelen aan personen die van plan zijn deze in Rusland te gebruiken. “Het verwelkomen van al onze klanten, ongeacht waar ze vandaan komen, is een prioriteit voor Chanel,” zei het bedrijf tegen de Britse omroep.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over