Nieuws

Ruimteschip Elon Musk vanavond te zien vanuit Nederland

Bij helder weer moet vanavond de Crew Dragon met daarin twee Amerikaanse astronauten als een klein stipje aan de zuidelijke hemel te zien zijn.

Ton Voermans
In de verte is de Crew Dragon te zien. Beeld AFP
In de verte is de Crew Dragon te zien.Beeld AFP

Rond 22.56 uur - 22 minuten na de lancering vanaf Cape Canaveral in Florida, passeert de Crew Dragon Europa. Het ruimteschip heeft de hoofdraket Falcon 9 dan al afgestoten. Het is dan donker genoeg - de zon gaat om 21.44 uur onder - om een klein stipje te ontwaren dat heel snel naar het oosten beweegt. Waarschijnlijk oogt de Crew Dragon als een zeer heldere ster die met hoge snelheid door de hemel schiet. Mogelijk is ie te zien als twee sterren omdat ook het dan juist afgestoten deel van de tweede trap van de raket nog meevliegt. Na een paar minuten is het ruimteschip Europa gepasseerd op weg naar het International Space Station (ISS).

Er is geen telescoop nodig om de Crew Dragon te kunnen zien. Met het blote oog moet het prima lukken. Het ruimteschip komt uit het westen en is zichtbaar in het zuidelijke deel van de hemel.

De vlucht van de Crew Dragon is de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht in negen jaar. In 2011 vloog NASA voor het laatst met de Space Shuttle. Hierna was het aan commerciële bedrijven om het voortouw te nemen. Boeing en SpaceX werkten beide aan een ruimteschip. Het bedrijf van Elon Musk won die wedstrijd en gaat met de eer strijken.

Eerste bemande ruimtevlucht VS met Crew Dragon.  Beeld ANP Graphics
Eerste bemande ruimtevlucht VS met Crew Dragon.Beeld ANP Graphics
Meer over