Ruim 5000 arrestaties na onrust in Kazachstan

Na de ernstige onrust in de Kazachstan zijn ruim 5000 mensen aangehouden, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondagochtend bekendgemaakt. Ze worden onder meer beschuldigd van het vernielen van meer dan honderd winkelcentra en bankgebouwen, aldus het ministerie.

Het Parool
null Beeld AP
Beeld AP

De justitiële autoriteiten zijn een onderzoek gestart tegen de gearresteerden. Tijdens de rellen werden ook meer dan vierhonderd voertuigen, waaronder veel politiewagens, gesloopt.

Ondertussen proberen de autoriteiten het gewone leven weer op gang te brengen. Het ministerie van Handel heeft volgens het Russische persbureau TASS zondag aangekondigd dat de levering van basisvoedsel aan afgelegen gebieden is veiliggesteld. Volgens het ministerie van Energie is de levering van brandstof en gas weer begonnen.

Rellen na verhoging brandstofprijzen

In Kazachstan braken afgelopen week grootschalige rellen uit nadat de regering de brandstofprijzen had verhoogd. Betogers bestormden overheidsgebouwen in Almaty, de grootste stad van het land. De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev zei vrijdagochtend in een televisietoespraak dat hij het leger opdracht heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten als de ongeregeldheden doorgaan. Hij maakte duidelijk niet met de demonstranten te zullen onderhandelen en dat wie zich niet overgeeft, “vernietigd zal worden”. Volgens Tokajev werd de stad Almaty bedreigd door “20.000 bandieten”. Hoeveel slachtoffers sindsdien zijn gevallen, is onbekend.

Meer over