Ruim 5000 arrestaties na grootschalige demonstraties in Kazachstan

Na grootschalige demonstraties en confrontaties met de veiligheidsdiensten zijn in Kazachstan ruim 5000 mensen aangehouden, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondagochtend bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
Belarussische militairen komen aan in Kazachstan. Beeld EPA
Belarussische militairen komen aan in Kazachstan.Beeld EPA

De justitiële autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar de gearresteerden. Ze worden onder meer beschuldigd van het vernielen van tientallen winkelcentra en bankgebouwen, aldus het ministerie. Tijdens de protesten werden ook meer dan vierhonderd voertuigen, waaronder veel politiewagens, gesloopt.

Ondertussen leggen de autoriteiten de focus op het hervatten van het gewone leven, nadat het land afgelopen week in chaos had verkeerd. Het ministerie van Handel heeft volgens het Russische persbureau TASS aangekondigd dat de levering van basisvoedsel aan afgelegen gebieden is veiliggesteld. Volgens het ministerie van Energie is de levering van brandstof en gas weer begonnen.

In Kazachstan braken afgelopen week grootschalige demonstraties uit nadat de regering de brandstofprijzen had verhoogd. Betogers bestormden onder meer overheidsgebouwen in Almaty, de grootste stad van het land.

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev zei vrijdagochtend in een televisietoespraak dat hij het leger opdracht had gegeven om zonder waarschuwing te schieten als de ongeregeldheden opnieuw zouden oplaaien. Hij riep de overwinning uit op de demonstranten en maakte duidelijk niet met hen te zullen onderhandelen. Wie zich niet overgeeft, zal ‘vernietigd worden’, aldus de president. Volgens Tokajev werd de stad Almaty bedreigd door ‘20.000 bandieten’. Sinds donderdag werd het Kazachse regime gesteund door Russische en Belarussische militairen.

Hoeveel dodelijke slachtoffers sindsdien precies zijn gevallen, is onbekend. De regering spreekt van minstens twintig omgekomen betogers en achttien doden aan de kant van de veiligheidstroepen.

Meer over