‘Ruim 2000 doden door illegale pushbacks van EU-landen’

Sinds het begin van de coronapandemie hebben lidstaten van de Europese Unie (EU) ruim 40.000 vluchtelingen en migranten met illegale methodes teruggedrongen, blijkt uit onderzoek van The Guardian. Bij deze ‘pushbacks’ zouden volgens de Britse krant 2000 doden zijn gevallen.

Michael Royall
Migranten springen in het water voor de kust van Sicilië in de hoop opgepikt te worden door de Italiaanse autoriteiten. Beeld AP
Migranten springen in het water voor de kust van Sicilië in de hoop opgepikt te worden door de Italiaanse autoriteiten.Beeld AP

Het aantal illegale ‘pushbacks’ nam onder meer toe door het sluiten van de grenzen vanwege het coronavirus en het uitbesteden van de grensbewaking aan landen buiten de EU, zoals Libië, schrijft de krant. Tijdens het terugdringen van migranten worden ze onder meer mishandeld. Ook zouden ze wreedheden ondergaan tijdens gevangenschap.

De ernst en omvang van de ‘pushbacks’, volgens The Guardian stilzwijgend gesteund door onder meer de Europese grensorganisatie Frontex, zouden toegenomen zijn sinds januari 2020. Dat blijkt uit een analyse van rapporten opgesteld door VN-organisaties en gegevens verzameld door ngo’s.

Het aantal doden en ‘pushbacks’ zou toegenomen zijn ondanks een daling in het aantal migranten dat Europa probeert te bereiken. Volgens de International Organization for Migration arriveerden in 2020 bijna 100.000 migranten over zee en land, vergeleken met bijna 130.000 in 2019 en 190.000 in 2017.

Hardvochtig grensbeleid

Onder meer Italië, Malta, Griekenland, Kroatië en Spanje hebben een steeds hardvochtiger grensbeleid ingesteld. Deze landen zijn sinds het sluiten van de grenzen begonnen met het uitbesteden van grensbescherming aan landen buiten de EU. Ook zetten ze bijvoorbeeld privéboten in om schepen in nood te onderscheppen en passagiers terug te dringen. Volgens het onderzoek zijn er meerdere meldingen van mishandelingen, berovingen en mensen die uitgekleed worden aan de grens of op zee achtergelaten worden.

Bijna de helft van de deportaties zouden plaatsvinden in Kroatië, het land met de langste buitengrens in Europa. Zo’n 18.000 migranten zijn door het land teruggedrongen sinds het begin van de pandemie.

De Britse krant schrijft ook over stilzwijgende steun van de EU-grensorganisatie Frontex. Volgens Amnesty International is er ook in toenemende mate sprake van coördinatie tussen Frontex en de Libische kustwacht. Onlangs heeft Olaf, de EU-antifraudeorganisatie, een onderzoek ingesteld naar Frontex na beschuldigingen van wangedrag, intimidatie en onwettelijke operaties die zijn bedoeld om migranten te weren.

Meer over