Rooms Colosseum krijgt weer een vloer

Het Colosseum in Rome, zo’n tweeduizend jaar oud, wordt voorzien van een nieuwe vloer. Het houten geheel moet er in 2023 liggen.

Sam De Graaff
In de negentiende eeuw werd de vloer van het Colosseum verwijderd door archeologen, die onderzoek deden in het gangenstelsel. Sindsdien ligt dat gedeelte bloot. Beeld AP
In de negentiende eeuw werd de vloer van het Colosseum verwijderd door archeologen, die onderzoek deden in het gangenstelsel. Sindsdien ligt dat gedeelte bloot.Beeld AP

Altijd al willen staan waar de Romeinse gladiatoren stonden? Over een paar jaar kan het. De Italiaanse regering heeft gisteren een plan uitge­kozen voor een vloer in de arena. Een ontwerp van het Milanese ingenieursbureau Ingegneria kreeg de voorkeur boven dat van de concurrenten.

Regenwater

Het winnende idee: een houten vloer bestaande uit honderden latten, gemaakt van accoya, een duurzame soort gemodificeerd hout. De latten zullen kunnen roteren, om de gangen onder de vloer geventileerd en verlicht te houden. Omgekeerd kunnen ze worden gesloten als het regent. Overigens zal dat regenwater worden opgevangen en worden gebruikt voor de wc’s in het gebouw.

Het Colosseum geldt als het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Het werd in de eerste eeuw na Christus gebouwd op initiatief van de Romeinse keizer Vespasianus en ingewijd door diens zoon en opvolger Titus. Het bood plek aan 60.000 toeschouwers, alleen al de ondergrond beslaat zo’n 30.000 vierkante meter.

Gangenstelsel

In de loop der eeuwen raakte het bouwwerk in verval. In de negentiende eeuw werd de vloer verwijderd door archeologen, die onderzoek deden in het gangenstelsel. Sindsdien ligt dat gedeelte bloot.

Dat bezoekers binnen enkele jaren weer midden in de arena kunnen staan, noemt de Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini ­geweldig nieuws. Hij omschrijft de ‘majestueuze’ nieuwe vloer als een ‘volgende stap in de reconstructie van de arena’. In 2014 werd het Colosseum namelijk ook al voor 25 miljoen euro gerestaureerd en ook nu moet niet alleen de vloer, maar ook de rest van het gebouw worden opgeknapt.

Culturele evenementen

Het idee is om uiteindelijk culturele evenementen in het Colosseum te kunnen houden. Eerder opperde ­minister Franceschini zelfs het idee van nagespeelde gladiatorengevechten.

De plannen voor het gebouw kunnen op termijn ook nog een keer veranderen, want de vloer is geheel verwijderbaar. De ­renovatie zal 15 miljoen euro kosten.

Meer over