Nieuws

Rondzwervende walrus Freya gedood door Noorse autoriteiten

De rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya is overleden. In Noorwegen is het dier zondag om het leven gebracht omdat het permanent belaagd werd door nieuwsgierige mensen.

Harmke de Vries en ANP

De autoriteiten hadden al gewaarschuwd Freya in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten.

Vorig jaar rustte Freya nog uit op de Nederlandse onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn. De onderzeedienst van de marine heette het dier welkom en een bemanningslid kon Freya van dichtbij fotograferen. Ook de havens van Den Helder en Harlingen en Schiermonnikoog en Terschelling waren in oktober enige tijd haar thuis. Daarvoor zwom Freya een tijdje rond voor de kusten van Denemarken en Duitsland.

In de zoektocht naar voedsel in het noordpoolgebied was de walrus waarschijnlijk de weg kwijtgeraakt. Na het uitstapje naar ons land zwom het dier door naar Noorwegen. Daar groeide ze uit tot een publiekslieveling.

Het publiek liet de walrus niet met rust, ondanks waarschuwingen van de Noorse autoriteiten. Op foto’s was te zien hoe toeschouwers op nog geen meter afstand van de walrus stonden. Soms zelfs met kinderen. Ook zou zijn waargenomen dat mensen voorwerpen naar de walrus gooiden. Het zorgde dus niet alleen voor gevaarlijke situaties voor de omstanders.

Walrus van slag

Ook de walrus raakte van slag, meenden de Noorse autoriteiten. “Het welzijn van het dier is duidelijk verminderd. De walrus heeft niet genoeg rust en de experts met wie we nu praten denken dat er sprake is van stress,” zei een woordvoerder van het Directoraat Visserij, Nadia Jdaini, tegenover AFP afgelopen donderdag. Hoewel walrussen normaal gesproken geen mensen aanvallen, kan een dier zich volgens de autoriteiten in stressvolle situaties bedreigd voelen door onwelkome mensen en hen aanvallen.

Freya was niet bij iedereen favoriet. In Oslo creëerde de walrus heel wat chaos. Met haar 680 kilo klom ze op bootjes, die dat meestal niet overleefden. Op vele foto’s is te zien hoe het dier op bootjes lag te slapen.

Verhuizing te duur

In juli was verhuizing van het dier nog een optie. Nu blijkt dat verhuizen van het dier te moeilijk was, vertelt visserijdirecteur Franke Bakke-Jensen tegen het Noorse dagblad VG. Volgens de visserijdirecteur zou het te ingewikkeld zijn om een walrus te verdoven. Daarnaast zou de verhuizing ook te duur worden.

Dat wereldwijd reacties zullen komen op het besluit, sluit Bakke-Jensen niet uit. “Zo'n besluit neem je niet luchthartig. Maar uiteindelijk denken we dat dit de beste optie was.”

De Nederlandse natuurorganisatie SOS Dolfijn noemt het bericht dat Freya is afgemaakt ongelofelijk. ‘Er waren nog tal van opties om de situatie weer veilig te krijgen. Handhaven, tijdelijk zwemverbod instellen, verjagen…,’ twittert SOS Dolfijn.

De walrus Freya op een van de boten. Beeld via REUTERS
De walrus Freya op een van de boten.Beeld via REUTERS