Plus

Roken om een luchtje te scheppen? In de Engelse coronahotels kan het

Reizigers uit landen met coronamutaties moeten vanaf deze week in Engeland verplicht op eigen kosten in hotels in quarantaine. Het systeem piept en kraakt in de voegen.

Geert Langendorff
Een vrouw in het Radisson Blu Edwardian aan de rand van het Heathrow-vliegveld. Beeld AFP
Een vrouw in het Radisson Blu Edwardian aan de rand van het Heathrow-vliegveld.Beeld AFP

Korrelige foto’s van vriendelijk kijkende bewakers met afgezakte maskers op een gang van Radisson Blu Edwardian aan de rand van vliegveld Heathrow brachten de regering van premier Boris Johnson in verlegenheid. Het systeem om reizigers uit 33 landen met coronamutaties op eigen kosten minimaal tien dagen te isoleren van de buitenwereld vertoonde direct mankementen.

De beveiligers mogen vervaarlijk en streng ogen, in de praktijk zijn ze de moeilijkste niet. Officieel mogen de gasten in quarantaine hun peperdure kamer alleen verlaten voor strikt noodzakelijke beweging. Voor rokers werd vrijwel meteen een uitzondering gemaakt. Wie de behoefte voelt, mag buiten een sigaret opsteken. De ‘gevangenis’, waarover critici spraken, heeft veel weg van een open inrichting.

Woedend

Bij de paspoortcontrole op de luchthaven van het grootste vliegveld van Londen zorgde de laakbare efficiëntie voor woedende reacties. Reizigers uit de ‘rode landen’ - vrijwel geheel Afrika, Zuid-Amerika, Portugal en Dubai - stonden pal naast bezoekers uit gebieden waarvoor geen verplichte hotelquarantaine geldt. En het kostte douanepersoneel aanvankelijk vijftien minuten per passagier om hun reisschema te controleren.

De ogenschijnlijke willekeur wekte wrevel op bij mensen van een vlucht uit Madrid. Alleen passagiers afkomstig uit risicolanden die in de Spaanse hoofdstad overstapten, moesten na aankomst in Londen naar een hotel in de omgeving. Alsof een gemuteerde variant van het virus zich aan boord van een toestel niet verspreidt. De kosten, omgerekend bijna 2000 euro, voor de opsluiting, maakten hun humeur er niet beter op.

In de pauze naar McDonald’s

Australië, dat net als Nieuw-Zeeland en Thailand bezoekers in hotels plaatst, weet inmiddels dat een boetesysteem niet automatisch leidt tot een strikte navolging van de regels. Tot grote ergernis van de regering kwam een nieuwe coronauitbraak van een van de aangewezen verblijfplaatsen. Vooral het bericht dat werklui in het geniep seks hadden met mensen in isolatie leidde tot consternatie.

Net als in Engeland beseften bewakers de ernst van hun rol niet goed. Ze deelden liften met gasten, gingen in hun pauze naar McDonald’s en namen het niet zo nauw met de regel om een mondkapje te dragen. Verveelde reizigers konden zonder probleem bij elkaar op de kamer komen om te kaarten of bij te kletsen. Een bejaarde gast verspreidde Covid-19 via het ventilatiesysteem na een vernevelaar te hebben gebruikt.

Men moet verplicht in quarantaine bij het betreden van het Verenigd Koninkrijk. Beeld AFP
Men moet verplicht in quarantaine bij het betreden van het Verenigd Koninkrijk.Beeld AFP

Barbados

Melbourne ging door problemen met quarantainehotels twee keer kortstondig in lockdown. Hoe risicovol het systeem kan zijn, maakte een voorval in Aidelade duidelijk. Een bewaker raakte geïnfecteerd op de gang achter een deur van een gast. Na grondige bestudering van de camerabeelden kwam naar voren, dat de man een vergeeflijke fout maakte. Hij zoog zijn longen vol met lucht.

Een even vermakelijk als bizar voorval in Barbados moet premier Boris Johnson meer angst bezorgen. Tarique Thornhill deed alsof een inbreker zijn kamer binnendrong, waarna hij als James Bond vanaf het balkon op de tweede verdieping naar beneden sprong en naar een taxi sprintte om ‘zich in veiligheid te brengen’. De rechter geloofde zijn verzonnen verhaal niet en legde hem een boete van 2500 euro op voor het negeren van de avondklok.

Speculaties

Het relatief losse regime in enkele van de zestien Engelse quarantainehotels voedt de speculaties over grove schendingen van de regels. Van het binnensmokkelen van escortdames tot het organiseren van clandestiene orgies. Of wegglippen om ergens in de buurt een vette hap te halen. Een enkeling liet aan een boulevardkrant al weten zonder veel moeite aan de aandacht van de beveiliging te kunnen ontsnappen.

De geselecteerde hotels laten merken hun opdracht van de overheid met lange tanden uit te voeren. ‘Gewone’ gasten kunnen voor het Paasweekeinde in april een kamer boeken. Alsof ze aanvoelen dat één stunt van een opgesloten reiziger het broze systeem als een kaartenhuis in elkaar kan laten storten. Premier Johnson heeft een vrijbrief van de bevolking om in te grijpen mits nodig. Volgens een poll staat liefst 90% achter de verplichte quarantaine.

Meer over