Rijke duiker vindt plastic afval op 11 km diepte

De Amerikaanse miljonair Victor Vescovo maakte begin deze maand de diepste duik ooit, 11 kilometer. In zijn onderzeeër dook hij naar de bodem van de Marianentrog. Hij zag er nieuwe diersoorten en menselijk afval.

Kees Graafland
Miljonair Victor Vescovo in zijn onderzeeër. Beeld REUTERS
Miljonair Victor Vescovo in zijn onderzeeër.Beeld REUTERS

De bodem van de Marianentrog, ten oosten van de Filipijnen, wordt beschouwd als het diepste onderwaterpunt op aarde. Vescovo en zijn team maakten er eind april en begin mei vijf duiken, zo is gisteren bekend gemaakt. In zijn kleine onderzeeër, die ruim 42 miljoen euro kost, daalde hij af tot 10.927 meter: een nieuw record.

Twee keer eerder hadden duikers de bodem van de Marianentrog bereikt, maar nog nooit op een plek waar die bodem bijna 11 kilometer diep ligt. Vescovo bracht er vier uur door en ontdekte er, volgens zijn team, vier nieuwe garnaalsoorten. Ook trof hij felgekleurde onderwaterrotsen aan en verzamelde hij stukjes gesteente.

Snoeppapiertjes

Naast nieuwe flora en fauna ontdekte Vescovo ook dat er niet te ontsnappen valt aan de invloed van de mens. In één van de meest afgelegen plekken ter wereld zag hij een plastic tas en snoeppapiertjes voorbij komen. De aangetroffen dieren zullen worden onderzocht op de aanwezigheid van microplastic in hun lichaam.

De Amerikaan, een privaat investeerder, wil de eerste mens worden die naar de diepste punten in de vijf oceanen duikt. Dit was de vierde duik. De vijfde staat gepland in augustus van dit jaar en gaat naar de bodem van de Noordelijke IJszee.

Meer over