Rellen in Zuid-Afrika: ‘Buitenlanders pakken onze banen af’

De Zuid-Afrikaanse politie heeft sinds zondag negentig arrestaties verricht nadat bij rellen en plunderingen in grote steden vijf mensen om het leven kwamen.

David van Unen
Zuid-Afrikaanse politie op weg om rellen in Johannesburg de kop in te drukken. Beeld AFP/Michele Spatari
Zuid-Afrikaanse politie op weg om rellen in Johannesburg de kop in te drukken.Beeld AFP/Michele Spatari

Wat het vuurtje precies oppookte weet eigenlijk niemand, maar feit is dat het in de townships van Johannesburg en de administratieve hoofdstad Pretoria al drie dagen uiterst onrustig is.

Zuid-Afrikaanse mannen die ervan overtuigd zijn dat ‘buitenlanders hun banen afpakken’, vielen in de wijk Jeppestown zondag een aantal winkels binnen die worden bestierd door migranten uit landen als Nigeria, Ethiopië en Zambia.

In de buitenwijken van Zuid-Afrikaanse metropolen zijn de armoede- en werkloosheidscijfers hoog.

Gevraagd naar een mogelijke oorzaak van het opgelaaide geweld, wilde politieminister Bheki Cele echter ook niet uitsluiten dat bendes de onrust in gang hebben gebracht.

Voor het sturen van het leger, zoals de regering onlangs in Kaapstad deed, vindt Cele het nog te vroeg.

Onacceptabel

Maandag verspreidde het geweld zich eerst door Johannesburg. In de loop van de dag kwamen de eerste meldingen vanuit Pretoria. Winkels werden geplunderd, auto’s in brand gestoken.

President Cyril Ramaphosa noemt het geweld tegen buitenlanders ‘totaal onacceptabel’. “Wij zijn als land fel tegen xenofobie.”

Hij weet dat collega’s op het continent meekijken. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari stuurde een speciaal gezant naar Zuid-Afrika. De Zambiaanse voetbalbond heeft de uitnodiging voor een vriendschappelijk duel tussen beide landen, dat voor zaterdag gepland stond, ingetrokken.

Meer over