Update

Rellen in Caracas, reisadvies Venezuela aangescherpt

In de straten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas is het tot heftige schermutselingen gekomen tussen het regeringsleger en demonstranten die het aftreden van president Nicolás Maduro eisen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte dinsdag eerder al het reisadvies voor het land aan.

ANP / Het Parool
Rellen in de straten van Caracas, in Venezuela. Beeld AFP
Rellen in de straten van Caracas, in Venezuela.Beeld AFP

Het ministerie heeft dat gedaan na berichten over een opstand in het leger en onrust op straat. De Nederlandse ambassade in Caracas volgt de situatie op de voet.

De rellen braken uit nadat enkele militairen zich achter de activisten hadden geschaard. Op beelden van lokale media is te zien dat demonstranten stenen en benzinebommen naar pantserwagens gooien. Een van de wagens rijdt daarbij in op een groep actievoerders. Of daar gewonden door zijn gevallen is niet duidelijk.

Nederlanders in het land wordt geadviseerd niet onnodig de straat op te gaan. Ook adviseert het departement niet te reizen naar het grensgebied met Colombia en Brazilië. Ook zouden mensen er goed aan doen de deelstaten Zulia, Tachira, Barinas, Apure en Amazonas te mijden.

Advies
"Reis en verblijf alleen in de rest van Venezuela als dit noodzakelijk is," stelt het ministerie op de site. Het advies voor reizigers is verder familie en vrienden te laten weten hoe het gaat en het nieuws te volgen.

Naar schatting verblijven enkele honderden Nederlanders in Venezuela. "Over het algemeen mensen die daar geworteld zijn," aldus een woordvoerder van het ministerie.

Einde machtsoefening
Oppositieleider Juan Guaidó heeft het leger en het volk opgeroepen tot het omverwerpen van het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro. De beëindiging van de illegale machtsuitoefening is volgens hem begonnen. Dat zei hij dinsdag op Twitter aan de vooravond van wat de grootste demonstratie in de geschiedenis moet worden.

De zelfbenoemde interim-president toont een video waarin hij militairen in uniform oproept te helpen bij het afzetten van Maduro, die zich de macht wederrechtelijk heeft toegeëigend. De opname zou gemaakt zijn op de luchtmachtbasis La Carlota in Caracas. Guaidó wordt vergezeld door zijn politieke geestverwant Leopoldo López, die officieel huisarrest heeft. "Soldaten hebben me in opdracht van president Guaidó bevrijd," twitterde López.

Straat op
Daarnaast nodigt Guaidó de Venezolanen uit op 1 mei de straat op te gaan om een wisseling van de wacht af te dwingen. De parlementsvoorzitter is de afgelopen weken het land rondgereisd om de mensen te mobiliseren voor wat hij 'de finale fase' noemt in het wegsturen van de 'bezetter' Daarna zal Guaidó zo snel mogelijk vrije verkiezingen organiseren.

Maduro noemt zijn uitdager steevast een marionet van de Verenigde Staten. De regering arresteerde zijn belangrijkste bondgenoot Gilber Caro, ontnam Guaidó zijn parlementaire onschendbaarheid en startte een reeks onderzoeken naar zijn praktijken. Guaidó mag bovendien het land niet uit, een besluit dat hij overigens openlijk negeerde.

Meer over