PlusNieuws

Regering Biden blijft kritisch op bewind China

China kijkt uit naar een betere relatie met de VS. Maar dat kan lastig worden, want de nieuwe Amerikaanse regering is kritisch.

Gijs Moes
null Beeld AFP
Beeld AFP

Peking verwelkomt de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en zijn regering. Zowel de Chinezen als de Amerikanen ‘verdienen een betere toekomst’, zei woordvoerder Hua Chunying van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. De opluchting over het vertrek van de vorige president Donald Trump en zijn minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo klonk door in deze uitspraak.

Pompeo werd woensdag in Peking een ‘leugenaar’ en een ‘clown’ genoemd, omdat hij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren in de westelijke regio Xinjiang tot ‘genocide’ had bestempeld. Probleem voor China: Biden en zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken denken er net zo over en houden vast aan dezelfde harde opstelling.

Blinken schaarde zich eerder deze week in een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat achter zijn voorganger. “Ik denk dat we het grotendeels eens zijn,” aldus Blinken. “Het dwingen van mannen, vrouwen en kinderen in concentratiekampen, in een poging hen te heropvoeden tot aanhangers van de ideologie van de Chinese Communistische Partij, dat wijst allemaal op een inspanning om genocide te plegen.”

De nieuwe minister wil ook de banden aanhalen met Taiwan, dat onder Chinese druk staat. Hij uitte verder zijn zorgen over het naleven van de mensenrechten in China en over de democratie in Hongkong, die door Peking is uitgekleed. Maar het lot van de Oeigoeren in Xinjiang blijft het grootste pijnpunt in de Chinees-Amerikaanse relatie.

Oeigoeren in kampen

Naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren en andere islamitische inwoners van Xinjiang zijn vastgezet in kampen. Peking erkent het bestaan daarvan, maar stelt dat het om opleidingscentra gaat. Volgens verslagen van mensen die een verblijf in zo’n kamp doorstaan hebben, heerst er echter een onmenselijk regime.

Wat de uitspraak van de nieuwe Amerikaanse minister over genocide in Xinjiang betekent voor de relatie met China, is nog niet duidelijk. Op de dag van Bidens inauguratie heeft Peking nog sancties ingesteld tegen Pompeo en 29 andere bestuurders uit de vorige regering, onder wie Trumps voormalige adviseur Steve Bannon. Ze komen China niet meer in en bedrijven die met hen in verband kunnen worden gebracht, krijgen te maken met handelsbeperkingen “Onproductief en cynisch,” oordeelde een woordvoerster van Biden.

Biden en Blinken houden voorlopig vast aan de bestaande Amerikaanse sancties tegen China. Het Huis van Afgevaardigden heeft al ingestemd met verdergaande wetgeving, die alle import uit Xinjiang verbiedt tenzij duidelijk is dat er geen dwangarbeid aan te pas is gekomen. Deze omgekeerde bewijslast moet nog worden aangenomen door de Senaat.

Opmerkelijk is dat de export van goederen uit Xinjiang naar de VS vorig jaar juist is toegenomen. Die is zelfs ruim verdubbeld ten opzichte van 2019, volgens cijfers die de Hongkongse krant South China Morning Post donderdag publiceerde op basis van gegevens van de Chinese douane.

Bij die export gaat het onder meer om onderdelen voor windmolens, technologisch hoogwaardige producten waarvan het onwaarschijnlijk lijkt dat kampbewoners die in elkaar zetten. Maar ook simpele producten als kerstdecoratie en kunstbloemen werden vaker geëxporteerd.

Symbolisch

Katoen, dat veel geproduceerd wordt in de regio en volgens onafhankelijke rapporten vaak door dwangarbeiders, is bijna niet terug te vinden in de cijfers. Het wordt vrijwel altijd in China zelf verwerkt tot kleding, zodat moeilijk te achterhalen is waar de grondstof vandaan komt.

De Amerikaanse sancties mikken juist op katoen, maar die maatregelen lijken dus vooral symbolisch.

Wetenschap leidend

Reizigers die met het vliegtuig in de Verenigde Staten arriveren, moeten daarna in quarantaine. Dat heeft president Joe Biden donderdag op een persconferentie aangekondigd. Alle passagiers moeten, voordat ze aan boord stappen, een verklaring kunnen laten zien waaruit blijkt dat ze recent negatief zijn getest op het coronavirus.

Biden zei dat zijn coronabeleid gebaseerd zal zijn op adviezen van wetenschappers. “Er zal geen politieke invloed meer zal zijn.” Volgens de nieuwe president is het einde van de pandemie nog niet in zicht. Hij verwacht dat de komende weken zeker 100.000 mensen aan Covid-19 zullen overlijden, boven op de ruim 409.000 slachtoffers die nu al zijn gemeld. Meer dan 24 miljoen mensen zijn besmet.

Biden vroeg alle Amerikanen de komende 99 dagen een mondkapje te dragen, waar ze ook gaan. “Dat is momenteel belangrijker dan vaccineren. Volgens experts kan dit 50.000 levens redden.”

Meer over