Plus

Red de Franse wijn, zeggen oenologen, geef ons snel coronavaccins

Veel Franse wijnprofessionals zijn hun reuk en smaak lange tijd kwijt door corona. De branche wil verdere schade voorkomen en vraagt voorrang bij vaccinaties.

Kleis Jager
De Franse oenoloog Sophie Pallas heeft na herstel van corona deel van  haar smaak en reuk terug, maar kan dat gereedschap nog niet volledig inzetten. Beeld REUTERS
De Franse oenoloog Sophie Pallas heeft na herstel van corona deel van haar smaak en reuk terug, maar kan dat gereedschap nog niet volledig inzetten.Beeld REUTERS

‘Behoorlijk intens, met noten van ananas, citrusvruchten en een klein beetje anijs dat zorgt voor een frisse toets’. Zo smaakt een witte wijn uit de Pyreneeën volgens Sophie Pallas, oenoloog. Pallas is dolblij, vertelde zij persbureau Reuters, dat zij al die subtiliteiten weer kan onderscheiden. Want door corona raakte Pallas enige tijd haar smaak- en reukvermogen kwijt.

Zwart gat

Ze beschrijft het plotselinge verdwijnen van haar gereedschap als een zwart gat. ‘Ik was totaal uit het lood geslagen. De wijn zei me niets meer, ik proefde alleen nog alcohol en zurigheid.’ Inmiddels gaat het beter, hoewel Pallas nog moeite heeft met de meer complexe tonen.

Ook champagnemaker Charles Philipponnat werd ziek en lag een week op de ic in Reims, de wereldhoofdstad van de bubbelwijnen. Zonder reuk kan je geen wijn assembleren, zoals in zijn streek gebruikelijk: champagne wordt meestal gemaakt door niet alleen druivensoorten, maar ook druiven van verschillende percelen en wijnjaren te mengen. Precisiewerk waar Philipponnat na een herstelperiode van zes maanden nog net niet aan toe is. Hij zit naar zijn eigen inschatting op 90 procent van zijn oude capaciteit.

Klemmend beroep

Ludovic Lorillard zag hoe zijn collega’s van wijnhandel Les Belles Caves in Tours langs producenten reisden om nieuwe wijn te testen. Meegaan had voor hem geen zin. ‘Het moet niet langer duren, want wijn verandert elk jaar’, zei hij tegen de krant La Nouvelle République.

Pallas, Philipponnat en Lorillard zijn niet de enigen. Volgens een onderzoek van belangenvereniging Union des oenologues verloor meer dan de helft van door Covid-19 getroffen wijnprofessionals het reukvermogen. Meestal was dit na ongeveer twee weken terug, maar voor een deel bleek het een kwestie van maanden.

De voorzitter van de Union des oenologues, Didier Fages, deed daarom deze week per brief een klemmend beroep op president Emmanuel Macron en premier Jean Castex: of zij ervoor kunnen zorgen dat de 7000 Franse wijnmakers en -proevers voorrang krijgen bij het vaccineren.

‘Een oenoloog zonder reuk of smaak, is als een muzikant zonder instrument,’ schrijft Fages. Daarom zouden de leden van zijn vereniging net als het onderwijzend personeel prioriteit moeten krijgen. Leraren van 55 jaar en ouder kunnen gebruikmaken van speciale uren om hun prik te halen. Wie nog geen 55 is, moet tot halverwege juni wachten.

Zo’n 75 procent van de Fransen vindt dit voor het onderwijs te laat, volgens een enquête. Of de publieke opinie ook zo begaan is met het lot van de wijnmakers en -proevers is onbekend.

Meer over